Samsung predstavil to najlepšie zo svojej dielne. Smartfóny Galaxy S6

Samsung už ohýba displej aj v smartfóne Galaxy S6 edge. Ponúka osemjadro, veľký displej, fotoaparát so 16 megapixelmi a bezdrôtové nabíjanie. Firma zrejme prekvapí aj cenou, ktorá by mohla lámať mnohé rekordy.

02.03.2015 07:00
samsung, galaxy, s6 edge, smartfón, telefón, mobil Foto:
Samsung na veľtrhu MWC 2015 v Barcelone predstavil smartfón Galaxy S6 so zakriveným displejom.
debata

Na veľtrh MWC, ktorý sa každoročne koná v španielskej Barcelone si najväčší výrobcovia smartfónov odkladajú svoje tromfy. Samsung svoje tromfy v prvý marcový deň vytiahol z rukáva. Sú nimi hneď dve vlajkové lode, Galaxy S6 a model so zakriveným displejom Galaxy S6 edge. Oba majú veľký 5,1-palcový displej, osemjadrový procesor a fotoaparát so 16 megapixelmi. Je zrejmé, že Samsung si dal záležať predovšetkým na dizajne a vyhotovení. Plast nahradili hliníkom na zadnej strane a tvrdeným sklom na strane prednej.

Zakrivený displej sa Samsungu osvedčil
Zdá sa, že reakcie užívateľov na zakrivený displej v modeli Galaxy Note Edge boli kompatibilné s očakávaniami Samsungu. Firma sa preto rozhodla v tomto smere pokračovať a model S6 edge vybavila displejom, ktorý je už mierne zakrivený na oboch stranách. Nič ale nenecháva na náhodu a pre konzervatívnejších užívateľov ponúka aj model so štandardným 5,1-palcovým displejom. Displej má inak v oboch prípadoch identické parametre, to znamená technológiu Super AMOLED, rozlíšenie 2560 × 1440 bodov s hustotou 577 bodov na palec.

Telefón Samsung Galaxy S6 edge má displej... Foto: Samsung
samsung, galaxy, s6 edge, smartfón, telefón, mobil Telefón Samsung Galaxy S6 edge má displej ohnutý na oboch stranách.

Galaxy S6 dostal nový procesor a lepší foťák
Telefóny používajú 64-bitový osemjadrový aplikačný procesor, ktorý je údajne ako prvý na svete vyrobený 14-nanometrovou technológiou. Štyri jeho jadrá sú taktované na 2,1 GHz, zvyšné štyri majú zas frekvenciu 1,5 GHz. Tak ako u konkurencie, aj v prípade Samsungu je dôvodom najmä škálovanie výkonu, keď vďaka použitiu jadier s nižšou frekvenciou pri menej náročných aktivitách je možné šetriť energiu. Fotoaparát na zadnej strane využíva snímač s rozlíšením 16 megapixelov a objektív so svetelnosťou F1.9. Na prednej starne mu sekunduje fotoaparát s piatimi megapixelmi.

Vlajková loď Samsungu, smartfón Galaxy S6, bude... Foto: Samsung
samsung, galaxy, s6 edge, smartfón, telefón, mobil Vlajková loď Samsungu, smartfón Galaxy S6, bude v predaji v dvoch verziách - so zakriveným a bežným displejom.

Zaujímavosťou oboch modelov je režim rýchleho bezdrôtového nabíjania. Telefóny by mali podľa výrobcu spolupracovať s akoukoľvek bezdrôtovou podložkou, ktorá podporuje normy WPC a PMA. Nabíjanie je možné aj urýchliť pomocou nabíjania cez kábel, ktoré je približne 1,5-krát rýchlejšie než v prípade modelu Galaxy S5. Za desať minút je navyše možné dodať telefónu energiu na približne 4 hodiny prevádzky (okolnosti ale výrobca neuvádza).

V predaji od apríla s neznámou cenou
Oba telefóny budú v prvej dvadsiatke krajín v predaji od 10. apríla v troch verziách, podľa kapacity úložnej pamäte (32, 64 alebo 128 GB) a farebného prevedenia (biela, čierna, zlatá, modrá a u modelu edge aj zelená). Ceny zatiaľ zverejnené neboli, no podľa prvých neoficiálnych informácií by sa mohli pohybovať blízko hranice tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #barcelona #MWC #Galaxy S6