Apple nemôže predávať hodinky Watch vo Švajčiarsku. Kvôli patentom

Hodinky Apple Watch majú ďalší problém. Po komplikáciách vo výrobe ich firma nemôže minimálne do konca roka predávať vo Švajčiarsku. Majiteľ hodinárskej značky Leonard vlastní ochrannú známku na slovo Apple v kombinácii s obrázkom jablka.

06.04.2015 09:30
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Foto:
Hodinky Apple Watch budú v predaji už od 24. apríla. Zatiaľ len v deviatich krajinách.
debata

Prvé inteligentné hodinky od spoločnosti Apple prídu oficiálne na trh už 24. apríla. Na začiatku budú v predaji len v deviatich krajinách, neskôr sa k nim pridajú aj ďalšie. Je však pravdepodobné, že Švajčiarsko bude medzi nimi chýbať. Podľa švajčiarskej televíznej stanice RTS (pozn. Radio Television Suisse) je hlavným problémom ochrana duševného vlastníctva.

Majiteľ hodinárskej značky Leonard, William Longe, totiž od roku 1985 vlastní ochrannú známku na slovo Apple v kombinácii s obrázkom jablka, ktorá sa vzťahuje na šperky, výrobky z drahých kovov, hodinky a klenoty. Až do konca jej platnosti preto Apple nemôže svoje hodinky, ktoré nesú logo firmy, vo Švajčiarsku predávať. Platnosť ochrannej známky vyprší 5. decembra, čo však neznamená, že jej súčasný majiteľ prednostne nepožiada o jej predĺženie.

Pred predajňami už po novom nebudú čakať stovky záujemcov
Ešte pred začatím predaja hodiniek Watch Apple oznámil, že záujemcovia na ne nebudú musieť čakať v dlhých radoch, tak ako býva zvykom u iných produktov. Kvôli relatívne obmedzenému počtu kusov firma spustí výhradne online rezervačný systém. Hodinky si bude možné v predajni Apple Store vyzdvihnúť, respektíve nechať doručiť kuriérom, až po doručení oznámenia o vybavení objednávky. Apple tak ušetrí ľuďom cestu a v mnohých prípadoch aj sklamanie. Podľa analytikov takisto skúša ako bude nový objednávkový systém v praxi fungovať a či sa osvedčí natoľko, aby ho zaviedol aj pri predstavení budúcich produktov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #inteligentné hodinky #Watch #Leonard