Tip: Do sveta mieria ďalšie dva ambiciózne projekty zo Slovenska

Slováci zostrojili zariadenie, ktoré pomôže nevidiacim pohybovať sa v priestore bez slepeckej paličky. Interaktívne zariadenie DrinkBox, o ktoré je záujem už aj v Spojených štátoch, má zas nahradiť barmana.

06.04.2015 20:20
BatSuite, startup Foto:
Zariadenie BatSuite je pripevnené na ruku a nositeľa pomocou zvukového signálu a vibrácií informuje o vzdialenosti cieľového objektu.
debata (3)

Ambiciózny slovenský projekt si dal za cieľ uľahčiť život nevidiacim. V priebehu niekoľkých krátkych mesiacov sa päťčlennému tímu podarilo vyvinúť zariadenie, ktoré môže nahradiť slepeckú paličku či dokonca vodiaceho psa. BatSuite je malé krabička, ktorú si nositeľ jednoducho pripne na ruku. Namiesto kontaktného zisťovania polohy v teréne využíva kombináciu haptiky a zvukovej signalizácie. Vzdialenosť od objektov zisťuje za pomoci dvoch ultrazuvkových senzorov umiestnených v prednej časti. Čím bližšie od cieľového objektu sa človek nachádza, tým intenzívnejší zvuk zariadenie vydáva. Navyše okrem zvuku nositeľa navádza aj vibráciami.

Zariadenie BatSuite je pripevnené na ruku a... Foto: BatSuite
BatSuite, startup Zariadenie BatSuite je pripevnené na ruku a nositeľa pomocou zvukového signálu a vibrácií informuje o vzdialenosti cieľového objektu.

Nevidiaci dostanú schopnosť pohybovať sa priestore, podobne ako netopier
BatSuite má hmotnosť 60 gramov a jeho batéria ho pri plnom nabití udrží v prevádzke približne jeden týždeň. Vzdialenosť od objektov dokáže detegovať v rozpätí 10 centimetrov až 2 metre. Podľa intenzity signalizácie, tak kontaktnej (vibrácie) ako aj zvukovej je možné odhadnúť, ako ďaleko sa človek od objektu, na ktorý práve so zariadením mieri, nachádza. Projekt BatSuite už medzičasom zaujal aj porotu na súťaži Startup Weekend vo Viedni, ktorá mu udelila tretie miesto vo svojej kategórii. Súčasťou päťčlenného tímu je okrem štyroch Slovákov aj dizajnér z Hong Kongu.

Zariadenie DrinkBox má nahradiť barmana. Záujem oň majú aj v USA
V zahraničí zaujal aj ďalší projekt pôvodom zo Slovenska. Pod názvom DrinkBox sa ukrýva prístroj, ktorý čapuje alkohol namiesto barmana. Je údajne nie len rýchlejší ako barman, ale takisto aj presnejší. Podľa tvorcov čapovacieho prístroja z agentúry Elite Solutions alkohol nalieva na milimeter presne, rýchlosťou 12 pohárikov za minútu. Pomocou dotykovej obrazovky je možné vybrať si jeden zo šiestich drinkov. Obslužný softvér je interaktívny, čo znamená, že okrem základného výberu nápojov užívateľov sprevádza napríklad aj kvíz, na ktorého konci, respektíve pri uhádnutí otázky, prístroj načapuje alkohol.

Zariadenie DrinkBox má nahradiť barmana. Drinky... Foto: Elite Solutions
drinkbox, drink, Elite solutions, startup Zariadenie DrinkBox má nahradiť barmana. Drinky čapuje s presnosťou na mililitre.

Záujem o DrinkBox sme zaznamenali z viacerých krajín. Momentálne aktívne vylepšujeme technológiu pre klientov zo Spojených štátov,” uviedol jeden z jeho vynálezcov, Peter Šurín. V Spojených štátoch by následne mohol byť prístroj vybavený aj ďalšími funkciami, vrátane prepojenia so sociálnymi sieťami či fotoaparátom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #startup #BatSuite #DrinkBox #Startup Weekend