Smartfóny dostanú 3D kameru od Intelu. Dokáže zachytiť hĺbku obrazu

Intel predstavil zmenšenú verziu 3D kamery s technológiou RealSense, ktorá dokáže zachytiť hĺbku obrazu. Ponúkne ju výrobcom smartfónov. Zatiaľ ju však bude možné použiť len v telefónoch s displejom väčším ako 6 palcov.

08.04.2015 18:40
Intel, RealSense, 3D Foto:
Technológia RealSense (na obrázku špeciálny modul pre RealSense) od Intelu bude dostupná aj pre výrobcov smartfónov.
debata

Vysoké rozlíšenie foťáku už smartfóny nepomáha predávať tak ako kedysi. Neznamená to, že vývoj sa zastavil, no výrobcovia už vedia, že svojim zákazníkom musia ponúknuť aj inú pridanú hodnotu, ktorá pre nich môže byť zároveň aj konkurenčnou výhodou. Po dvoch kamerách a dvoch bleskoch je dnes trendom optická stabilizácia. Spoločnosť Intel chce ale celý segment posunúť ešte o krok ďalej. Na konferencii Intel Developer Forum predstavila technológiu RealSense 3D optimalizovanú už aj pre smartfóny. Fungovať bude rovnako ako v tabletoch a notebookoch. To znamená, že podobne ako Kinect od Microsoftu dokáže rozpoznávať gestá a objekty v priestore.

Technológia umožní mobilom zaostrovať aj po odfotení
RealSense využíva extrémne citlivý hĺbkový snímač ako aj kameru schopnú zachytiť obraz vo Full HD rozlíšení. Samotný senzor v kamere údajne dokáže zachytiť aj minimálne pohyby, vďaka čomu je možné docieliť presné rozpoznávanie gest a rysov tváre, napríklad pre lepšie pochopenie emócií. Senzor dokáže rozpoznať, odkontrolovať objekty v popredí a v pozadí, vylepšiť interaktívne rozšírenú realitu, či jednoducho skenovať predmety v troch rozmeroch.

Prvým tabletom využívajúcim technológiu využíval je Dell Venue 8 7000, ktorý má okrem iného vďaka hrúbke 6 milimetrov aj prívlastok najtenší na svete. Pomocou kamier na zadnej strane dokáže vytvoriť akúsi hĺbkovú mapu vo vysokom rozlíšení. Takáto mapa následne slúži na meranie veľkosti či vzdialenosti objektov ako aj zaostrovanie snímok po tom, čo už boli zachytené.

Kamera má už polovičné rozmery, no stále je priveľká
Špeciálnu kameru, ktorá sú súčasťou RealSense 3D, sa podarilo Intelu zmenšiť zhruba na polovicu, vďaka čomu môžu byť použité aj v smartfónoch so 6-palcovým displejom. Jeden taký ukázal aj šéf spoločnosti Brian Krzanich. “Zariadenie, ktoré bolo na konferencii predstavené je zatiaľ len prototypom, ktorý vznikol v spolupráci s nemenovanou čínskou firmou,” uviedla hovorkyňa spoločnosti pre server BBC. Ambície Intelu v segmente smartfónov a tabletov sú veľké.

Podľa niektorých analytikov ale musí technológia RealSense 3D ešte dospieť. “Predstavený prototyp je so 6-palcovým dislejom možné považovať za phablet. Táto veľkosť je síce akceptovateľná v Číne, kde majú spotrebitelia veľký displej radi, no rozšírenie aj do menších zariadení urobí technológiu dostupnejšou aj pre ostatných zákazníkov,” myslí si šéfredaktor technologického serveru Engadget Chinese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Intel #RealSense #Dell Venue 8 7000 #Intel Developer Forum