Google odstráni z videí na YouTube reklamy. Ak užívateľ zaplatí

Prekážajú vám reklamy, ktoré sa zobrazujú pri väčšine videí na YouTube? Google užívateľom umožní zaplatiť “výkupné” vo forme mesačného predplatného, ktoré z videí reklamu odstráni. Ponúknuť by však malo aj ďalšiu pridanú hodnotu.

12.04.2015 20:15
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Google už viackrát odložil svoje plány spustenia služby, ktorá by umožnila užívateľom sledovať videá na YouTube bez reklám, výmenou za mesačný poplatok. Poplatok má spoločnosti nahradiť najmä ušlý zisk, ktorý by inak generovala z inzercie. Výška poplatku síce stále nie je známa, no podľa agentúry Bloomberg bude predplatné sprístupnené do konca roka. Spoločnosť už o tom informovala svojich partnerov a vybraných tvorcov obsahu.

Google už predplatné v YouTube testuje od minulého roka
Predplatné, ktoré z videí odstráni reklamy, by malo dopĺňať či priamo nahradiť zatiaľ testovaciu verziu služby YouTube Music Key, ktorú spoločnosť predstavila ešte v minulom roku. Služba je zatiaľ stále dostupná len na základe pozvánky a len vo vybraných krajinách (USA, Veľká Británia, Fínsko, Írsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko). V testovacej prevádzke ju Google ponúka za 7,99 eur mesačne, pri spustení by však mala byť jej cena zhruba o dve eurá vyššia. S tvorcami obsahu by sa mal následne podeliť viac než o polovicu príjmov z predplatného.

O výnosy z predplatného sa podelí s tvorcami videí
Súčasťou predplatného bude okrem videí bez reklám aj možnosť sledovať videá v offline režime na rôznych zariadeniach. Spoločnosť už začala tvorcov videí kontaktovať s cieľom upozorniť ich na nové podmienky, ktoré s príchodom služby vstúpia do platnosti, a s ktorými by vo vlastnom záujme mali súhlasiť. “Vytvorením novej služby odberom vytvoríme aj nový zdroj výnosov, ktoré budú súčasťou vašich rastúcich výnosov z inzercie” tvrdí Google v dopise, ktorý v predstihu adresoval tvorcom obsahu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #predplatné #YouTube Music Key