Extrémne vysoké rozlíšenie už bude dostupné aj pre smartfóny

Full HD rozlíšenie mnoho firiem považuje za prežitok. Platí to aj v prípade tabletov či dokonca smartfónov s veľkým displejom, obzvlášť ak tieto zariadenia patria do najvyššej triedy. Už na budúci rok by mohli prémiové smartfóny využívať displej s extrémnym 4K rozlíšením.

17.04.2015 21:00
mobilné aplikácie, smartfón, Google Play, telefón Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Tam kde Full HD rozlíšenie nestačí, nastupuje na rad rozlíšenie 2K, či dokonca 4K s ôsmimi miliónmi pixelov. Výrobcovia vyššie rozlíšenie obhajujú najmä väčšími detailami, no otázne je, v akých prípadoch je to ešte žiadúce. U televízorov s väčším displejom môže byť vyššie než Full HD rozlíšenie prínosom, u zariadení menších je to však už otázne. Podľa odborníkov nemožno so zvyšovaním rozlíšenia pokračovať donekonečna. Existujú hranice najmä čo sa týka ľudského oka a jeho schopnosti rozlišovať väčšie detaily pri tak vysokom rozlíšení. Už pri prechode z 2K na 4K sú vraj rozdiely zanedbateľné. “V určitom bode už nebudú podobné vylepšenia tak vizuálne atraktívne. Akonáhle prejdete z 2K na 4K, budete mať problém nájsť rozdiely v zobrazení obrazu, a to aj v prípade ak máte dokonalý zrak,” uviedol pre BBC Tim Coullin z analytickej spoločnosti Canalys.

Full HD je prežitok. Ľudské oko má ale tiež svoje hranice
Nech je tak či onak, mnoho firiem dnes považuje Full HD za prežitok aj v smartfónoch a u spotrebiteľov pomaly pestujú návyky na 2K rozlíšenie. Pri ňom sa však vývoj nezastaví. Práve naopak. Dôkazom je spoločnosť Sharp, ktorá vyvinula technológiu vďaka ktorej budú môcť mať smartfóny s 5,5-palcovým displejom až 4K rozlíšenie. Hustota obrazových bodov na palec v prípade nových displejov dosiahne rekordných 806 pixelov, čo je o 229 pixelov viac než v prípade vlajkovej lode od Samsungu, modelu Galaxy S6.

Obvykle je analógiou, že displej s vyšším rozlíšením spotrebuje viac energie než jeho menší variant. Sharp však na požiadavku vyššej energetickej efektivity reaguje technológiou Igzo, ktorá v displejoch využíva zlúčeninu štyroch chemických prvkov – india, gália, zinku a kyslíka. Spoločnosť plánuje začať s výrobou nových displejov pravdepodobne už na budúci rok.

Sony predstavilo domáci 4K projektor pre vyvolených
Rozlíšenie 4K sa medzičasom dostalo aj do projektorov. Spoločnosť Sony v týchto dňoch oznámila, že v Európe začne predávať svoj 4K Ultra Short Throw projektor (model LSPX-W1S), ktorý je určený najmä pre domácnosti ako náhrada za televízny prijímač. Hlavnou výhodou je možnosť umiestniť projektor do tesnej blízkosti steny. Zo vzdialenosti 17 centimetrov dokáže na stenu premietať obraz s uhlopriečkou 3,5 metra v 4K rozlíšení.

Sony predstavilo 4K projektor (LSPX-W1S) pre... Foto: Sony
Sony, projektor, 4K Sony predstavilo 4K projektor (LSPX-W1S) pre vyvolených.

Projektor využíva laserové diódy, ktoré dosahujú oveľa rýchlejšie vysoké hodnoty jasu a podľa výrobcu majú zhruba desaťnásobnú životnosť oproti bežným diódam. Projektor bude v Európe dostupný najskôr v lete 2015, avšak s cenou, ktorá jednoznačne vypovedá o tom, pre koho je určený. Sony si zaň vypýta 50-tisíc dolárov (respektíve 46-tisíc eur).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #displej #Sony #Ultra HD #4K #Sharp #2K #projektor #Igzo