Smartfón za 25 dolárov skončil tam kde začal. Mozilla ho napokon nevyrobí

Nízka cena napokon nedokázala vyhrať nad užívateľským zážitkom. Mozilla sa zriekla plánov vyrábať jednoduchý smartfón za 25 dolárov. Firma zabudla na to, čo ľudia od inteligentného telefónu očakávajú. Na poslednú chvíľu preto mení plány.

25.05.2015 20:39
firefox os, mozilla Foto:
Ilustračné foto
debata

Preniknúť do krajín tretieho sveta s novým operačným systémom a lacným hardvérom sa pre mnoho firiem zdalo byť jednoduchšie než bojovať so zabehnutými značkami a Androidom na rozvinutých trhoch. Zdanie však môže klamať a presvedčila sa o tom ďalšia firma. Mozilla ešte v polovici minulého roka informovala o svojich ambíciách vyrobiť extrémne lacný smartfón za 25 dolárov. Podľa pôvodných plánov ho mala vyrábať a aj predávať len v Indii a Indonézii. Po roku je však všetko inak a Mozilla sa svojich pôvodných plánov zriekla.

Mozilla zabudla na to, čo ľudia od smartfónu vyžadujú
Lacný smartfón mal byť postavený na jednoduchom hardvéri a operačnom systéme Firefox OS. Mozilla sa pôvodne rozhodovala o tom, či dostane prednosť nízka cena alebo užívateľský “zážitok.” Vyhrala prvá voľba, čo šéf spoločnosti Chris Beard spätne označil za omyl. “Nenašli sme dostatok priestoru pre ťah na bránku, od pôvodných plánov sme preto upustili. Budeme pracovať na vývoji telefónov a ďalších zariadení, ktoré si budú ľudia kupovať kvôli užívateľskej skúsenosti a nie kvôli nízkej cene,” dodal Beard.

Mozilla si už hneď na začiatku neuvedomila jednu dôležitú vec. Na trhu existuje niekoľko mobilných operačných systémov, ktoré majú okrem iného veľmi rozvinutý ekosystém. Užívateľ teda vie, čo môže očakávať od zariadenia s Androidom a iOS a má istotu, že smartfón s týmto systémom nebude len akousi oázou v púšti. Nikto ale neočakával, že Mozilla bude hrať prvú ligu a súperiť s najlepšími. “Ak sa chcete hrať na rovnakom pieskovisku, musíte ponúknuť niečo, čo je natoľko hodnotné, že ľudia budú ochotní vzdať sa prístupu k rozsiahlemu ekosystému. Na súčasnom trhu je to ale prakticky nemožné,” myslí si analytik Avi Greengart.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #android #Mozilla #Firefox OS