Virtuálna realita pre masy. Zariadenie Oculus Rift mieri do predaja

Človek sa pomocou nich premení na kyborga. Okuliare Oculus Rift sprostredkujú nositeľovi virtuálnu realitu a z pohodlia obývačky sa bude môcť poprechádzať ulicami New Yorku, či sa postaviť do bránky v zápase s hviezdami NHL.

12.06.2015 19:45
oculus rift, oculus, virtuálna realita Foto:
Oculus predstavil finálnu podobu zariadenia pre virtuálnu realitu Oculus Rift.
debata

Virtuálnu realitu v podaní Oculus Rift si mohla doposiaľ na vlastnej koži vyskúšať len hŕstka ľudí. Facebook v týchto dňoch ukázal, ako vyzerá zdokonalená finálna podoba zariadenia, vďaka ktorému sa bude možné poprechádzať ulicami New Yorku z pohodlia vlastnej obývačky. Oculus, ktorý je dcérskou spoločnosťou Facebooku, bude futuristické zariadenie predávať napokon až na budúci rok za doposiaľ neupresnenú cenu.

Oculus Rift používa dvojicu OLED displejov s... Foto: Oculus
oculus rift, oculus, virtuálna realita Oculus Rift používa dvojicu OLED displejov s Full HD rozlíšením.

Virtuálna realita bude dostupná pre masy. Pomocnú ruku podal aj Microsoft
Finálna verzia zariadenia pre virtuálnu realitu sa bude od verzie pre vývojárov líšiť v niekoľkých detailoch. Oculus Rift je vďaka plastovej konštrukcii výrazne ľahší a priedušné mäkké materiály ho robia aj pohodlnejším na nosenie. Druhou, oveľa podstatnejšou, zmenou je kompatibilita a jednoduchosť použitia. Okuliare bolo vo vývojárskej verzii možné používať len vo vybraných aplikáciách a s obmedzenou funkcionalitou. Vďaka ohlásenému partnerstvu s Microsoftom tomu ale bude inak. Virtuálna realita by mala byť dostupná doslova pre masy. Postačí k tomu výkonný počítač alebo konzola Xbox.

Okrem okuliarov Rift bude balenie obsahovať aj... Foto: Oculus
oculus rift, oculus, virtuálna realita Okrem okuliarov Rift bude balenie obsahovať aj špeciálny senzor a diaľkový ovládač pre konzoly Xbox One.

Pre každé oko zvlášť bude určený samostatný OLED displej s Full HD rozlíšením. Oculus Rift budú môcť použiť aj ľudia so zrakovou chybou, ktorí bežne nosia dioptrické okuliare. Okuliare budú disponovať množstvom senzorov, vrátane gyroskopu, akcelerometru, magnetometru a infračerveného vysielača pre komunikovanie so špeciálnym externým senzorom, ktorý analyzuje ich aktuálnu polohu v priestore. Zintenzívniť zážitok z virtuálnej reality majú aj slúchadlá schopné interpretovať priestorový zvuk. Z okuliarov ich však bude možné odmontovať a použiť vlastné slúchadlá.

Predosnoť dostanú majitelia hernej konzoly Xbox One
Ako sme už spomenuli, Oculus sa upísal na spoluprácu s Microsoftom, ktorý dokáže vyvinúť dostatočný ťah na bránku u cieľovej skupiny používateľov. Firma totiž predpokladá, že ak bude niekto ochotný utratiť stovky, ak nie tisícku eur za podobné zariadenie, budú to predovšetkým hráči. Profitovať z nového partnerstva budú preto obe strany. Microsoft navyše k okuliarom automaticky pribalí diaľkový ovládač pre konzolu Xbox One a prisľúbil aj podporu v systéme Windows 10.

Veľké očakávania a neisté začiatky
Hranie hier na Xboxe za pomoci Oculus Rift bude mať len závan virtuálnej reality. Obraz z hry bude len prenášaný do headsetu a pre užívateľa to znamená, že má pred sebou obrovskú hernú plochu. Nič viac, nič menej. Pohyb v priestore a plnohodnotné využitie senzorov bude dostupné neskôr. Microsoft sa musel poponáhľať kvôli konkurencii, ktorá takisto nespí na vavrínoch. Spoločnosť Sony už v najbližších dňoch predstaví obdobné zariadenie pre hranie hier na konzole PlayStation.

Nový ovládač Oculus Touch bude detegovať aj... Foto: Oculus
oculus rift, oculus touch, virtuálna realita Nový ovládač Oculus Touch bude detegovať aj pohyby ruky v priestore a gestá.

Oculus ale nezostane len pri ovládačoch od Microsoftu. Predstavil aj vlastný hybridný ovládací systém Oculus Touch, ktorý kombinuje ovládanie za pomoci gest so štandardnými tlačidlami a malým joystickom. Hry kompatibilné s okuliarmi si nebudú musieť záujemcovia pracne hľadať, budú si ich môcť zakúpiť cez online platformu Oculus Home.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #facebook #virtuálna realita #Oculus Rift #Oculus