Apple Music: Hudobná revolúcia, ktorá prichádza neskoro

Pred niekoľkými dňami spoločnosť Apple predstavila vlastnú hudobnú službu Apple Music. Napriek tomu, že prichádza neskoro a od sľubovanej revolúcie má ďaleko, mohla by prilákať desiatky miliónov zanietených užívateľov, ktorí by zamiešali karty na trhu.

13.06.2015 10:45
apple music, Apple, iPhone, iPad, Foto:
Ilustračné foto
debata

Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva? Neplatí to vždy. O novej hudobnej službe od Apple sa šepkalo prakticky už pri megalomanskej akvizície spoločnosti Beats, ktorú Apple vlani prevzal za 3 miliardy dolárov. Podstatou podozrivo štedrej ponuky neboli slúchadlá s červeným logom v tvare písmena “b” ale hudobná služba Beats Music, ktorá mala firme otvoriť brány do sveta online hudobných požičovní po vzore Spotify či Deezer. Trvalo napokon rok, než vyšiel Apple s pravdou von. V prvej polovici júna predstavil hudobnú službu Apple Music, s ktorou chce nastúpiť do rozbehnutého vlaku. Šéf Apple, Tim Cook, verí službe natoľko, že bez ostychu hovorí o revolúcii. Nie prvý a nie posledný krát.

Služba Apple Music má od revolúcie na míle ďaleko
V čom je služba Apple Music iná? Ako sa to vezme. Koncom júna bude služba dostupná pre používateľov zariadení Apple, tak na mobilnej platforme iOS ako aj desktopoch so systémom OS X. Za mesačný poplatok 9,99 dolárov či eur, budú môcť počúvať ktorékoľvek skladby z hudobnej knižnice bez obmedzení v dĺžke a kvalite. Podobne ako u Spotify, Deezeru či Google Play ide o online požičovňu, kde užívateľ skladby nenakupuje, len si k nim prenajíma prístup. Mimochodom tento variant v posledných troch rokoch naberá na sile. Potvrdzuje to aj Národná federácia hudobného priemyslu, podľa ktorej sú celosvetové z predplatených streamovacích služieb na vzostupe, zatiaľ čo príjmy z predaja skladieb a albumov medziročne klesajú.

Súčasťou služby Apple Music bude aj hudobné... Foto: Apple
Apple Music, Apple, Hudba Súčasťou služby Apple Music bude aj hudobné rádio Beats 1 s celosvetovým vysielaním.

Hlavným rozdielom oproti iným službám má byť dôslednejšia práca s playlistami a odporúčaniami, ktoré budú vyberať ľudia a nie algoritmy. Užívatelia smartfónov iPhone budú môcť využiť aj hlasové vyhľadávanie skladieb a asistentku Siri, ktorá v priebehu pár sekúnd ochotne nájde a prehrá aj titulnú skladbu k poslednej “bondovke”. Práve prepojenie viacerých služieb do jednej má byť hlavnou devízou služby Apple Music.

Vďaka lojálnym užívateľom môže zamiešať karty na trhu
Keď Google predstavil vlastnú službu Google Music, tvrdil, že najdôležitejší je obsah. Vo svojej hudobnej kolekcii ponúka viac ako 30 miliónov skladieb, rovnako ako Spotify a o 5 miliónov menej než služba Deezer. Knižnica Apple Music však v ponuke viac skladieb nemá. Čo ale má sú najmä lojálni používatelia, ktorých zrejme nebude musieť o výhodách dlho presviedčať. Keď Spotify pred niekoľkými dňami oznámilo, že počet platiacich užívateľov sa vyšplhal až k číslu 20 miliónov, niektorí analytici sa začali pýtať, či Apple neprichádza skutočne neskoro. Ako ale uvádza britský magazín The Economist, Apple má v talóne milióny zanietených užívateľov, ktorým ponúkne inak platenú službu automaticky na tri mesiace zadarmo. Pýtať sa preto skôr treba, koľko z nich dokáže presvedčiť a v priebehu 90 dní premeniť na platičov.

iPod bol len jeden, hudobná služba je jednou z mnohých
Revolúcia v podaní Apple Music je samozrejme silným slovom. Revolučný bol napríklad hudobný prehrávač iPod, ktorý spoločnosť predstavila v roku 2001, a ktorý v podstate zmenil celé jej smerovanie a predznamenal ďalší osud na roky dopredu. “V čase keď Apple predstavil svoj prvý iPod bol predovšetkým počítačovou firmou s veľkými ambíciami. V roku 2015 je Apple najhodnotnejšou firmou na svete. Navyše dnes už nie je len technologickou firmou ale aj poprednou luxusnou značkou,” píše The Economist. Nová ponuka hudobného predplatného môže byť len jedným z nástrojov ako si udržať zákazníkov vo vlastnom ekosystéme produktov a služieb. “Inak povedané je len jednou krátkou skladbou z oveľa väčšieho albumu,” uzatvára The Economist.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Google Play #Spotify #Deezer #Beats #Apple Music