Fotiť budovy, pamiatky či sochy na ulici bude možné aj naďalej

Predstavte si, že za odfotenie známej verejnej stavby, pamiatky či sochy a jej následné zverejnenie na internete by ste museli zaplatiť poplatok. Takzvaná sloboda panorámy, vďaka ktorej mohli ľudia fotiť objekty na verejnom priestranstve bez obmedzení, bola v Európskom parlamente opäť na pretras.

10.07.2015 12:00
paríž, turista, dovolenka, eiffelova veža Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Problematika takzvanej “Slobody panorámy” obletela svetové médiá, no na Slovensku jej nebola venovaná veľká pozornosť. Európsky parlament v týchto dňoch viedol rozpravu k téme, ktorá by po prijatí Európskou komisiou mohla výrazne zmeniť pravidlá fotografovania verejných objektov.

Sloboda panorámy umožňuje ľuďom zhotovovať fotografie, videá, maľby a ďalšie reprodukcie objektov vo verejných priestranstvách bez špeciálnych povolení. Právo fotografovať budovy, sochy a iné architektonické diela ale môže byť v rôznych európskych štátoch interpretovaná odlišne. Zákonná úprava slobody panorámy v podstate vychádza z autorského zákona a práv vlastníka diela či objektu, ktorý nemôže súdnou cestou brániť tvorbe a šíreniu odvodených diel.

Fotiť bez obmedzení nie je možné belgické Atómium či nočnú Eiffelovku
Ako v samostatnom článku uvádza Wikipédia, medzi krajiny EÚ, kde sloboda panorámy neexistuje patrí Francúzsko, Belgicko alebo Taliansko. “Budovy a ďalšie umelecké diela umiestnené na verejnom priestranstve sú tu ako bežné autorské diela chránené do uplynutia 70 rokov od smrti autora.” Typickým príkladom slávnej stavby, ktorej fotografie by ľudia nemali zverejňovať či inak šíriť je Atómium v Bruseli. Fotografiu Atómia môžu umiestniť len na osobných webových stránkach a v nízkej kvalite. Ďalším paradoxom je Eiffelova veža v Paríži. Fotografovať ju je možné bez problémov cez deň, nie však v noci. Pri nočných fotografiách je kvôli osvetleniu, ktoré je považované za dielo konkrétneho autora, potrebné vyžiadať si povolenie.

Wikipédia by musela zmazať státisíce fotografií
Proti reforme, ktorá by slobodu panorámy posunula do úzadia vznikla aj online petícia, ktorú podpísalo viac ako 480-tisíc občanov Európskej únie. Navrhovaná legislatívna úprava sa nepáči ani zakladateľovi Wikipédie, Jimmymu Walesovi. “Reforma by so sebou priniesla hrozné dôsledky, ktoré by obmedzili spôsoby akým zdieľame a vytvárame kultúru a všeobecné poznanie. Fotožurnalista by musel žiadať povolenie za povolením namiesto toho, aby robil to, čo vie najlepšie: zhotovoval kvalitné fotografie,” uviedol začiatkom júla Wales pre denník The Guardian. Ako ďalej doplnil, sloboda panorámy dáva ľuďom neobmedzené právo používať fotografie verejných priestorov bez porušenia práv architekta alebo umelca. “Pokiaľ by legislatívny výbor návrh neodmietol, státisíce fotografií na Wikipédii by boli predmetom obmedzení autorských práv a vo výsledku by mohli čeliť riziku, že budú zo stránky odstránené”.

Veľké zmeny sú zatiaľ v nedohľadne
Ochrana autorských diel rozdeľuje Európu a bude ju rozdeľovať aj naďalej. Európsky parlament, ktorý sa problematikou v týchto dňoch zaoberal, napokon s riešením neprišiel. Zmena legislatívy na európskej úrovni, ktorá by autorské právo v Európskej únii zjednotila, je zrejme v nedohľadne. Pre bežných ľudí ale aj prevádzkovateľov nekomerčných stránok je táto správa ale pozitívna. Možnosť publikovať fotografie a videá pre nekomerčné účely by mala zostať vo väčšine krajín EÚ zachovaná. O slobode panorámy budú naďalej rozhodovať jednotlivé krajiny, tak ako tomu bolo aj doteraz. “Väčšina Európanov bude môcť pokračovať vo fotení selfie a ich publikovaní na internete ako aj prezeraní fotiek slávnych budov na Wikipédii bez podriadenia sa autorskému právu,” uviedla Julia Reda z Európskej slobodnej aliancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európsky parlament #Wikipedia #Eiffelova veža #sloboda panorámy #Julia Reda #Atómium