Tip: Vytvorte si online galériu z dovolenkových fotiek

Chystáte sa na dovolenku alebo ste sa z nej práve vrátili? Svoje spomienky koncentrované vo videách a fotkách si nezabudnite odložiť a ideálne aj zálohovať. Môžete si z nich takisto vytvoriť zaujímavú online prezentáciu a ukázať ich svojim priateľom a známym.

25.07.2015 14:30
fotografovanie, selfie, groufie, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vo fotografiách a fotkách sa ukrývajú spomienky. Či už ide o rodinnú dovolenku, príležitostnú turistiku, návštevu exotických a človekom nepoškvrených miest alebo len obyčajné momentky, zábery, ktoré môžu prežiť generácie si zaslúžia aj náležitú pozornosť. Skopírovať ich z pamäťovej karty fotoaparátu ale mobilu na disk v počítači nemusí vždy stačiť. Ľudia inak pristupujú k archivovaniu spomienok v momente, keď si začnú uvedomovať, čo by mohli v konečnom dôsledku stratiť. Obyčajný externý disk poslúži viac ako preplnená pamäťová karta, no ani v tomto prípade sa nemožno spoliehať na jeho 100-percentnú spoľahlivosť. Ak máte naozaj cenné fotografie a videá, o ktoré by ste neradi prišli, vhodnejšie je umiestniť ich do domáceho dátového centra (tzv. NAS – Network-attached storage) alebo do sveta online služieb. Na internete sa s fotografiami navyše môžete pochváliť aj priateľom a známym. Výber je naozaj pestrý a my vám preto ponúkame krátky prehľad možností, ako si spomienky uchovať.

Vedeli ste?

Podľa posledných zistení sú na archivovanie dát najmenej vhodné SSD disky. Sú síce rýchle, no veľké problémy im robia vyššie teploty. Zraniteľnosť priznávajú aj výrobcovia. Seagate napríklad uviedol, že životnosť dát na niektorých SSD diskoch sa znižuje o polovicu, ak sa teplota okolia zvýši o 5 stupňov.

Najviac možností ponúkajú fotografom online služby
Svoje fotografie a videá môžete v prvom rade zveriť do rúk ktorejkoľvek z veľkých spoločností. Či už je to Apple, Google, Microsoft alebo Dropbox, všetky ponúkajú aj bezplatný variant (s obmedzenou veľkosťou dátovej schránky). Ak je fotografií viac, prípadne máte potrebu uložiť si ich vo vyššom rozlíšení či v bezstratovom formáte, lepšie je popremýšľať nad plateným variantom služby. Vo výsledku zaň nemusíte zaplatiť viac ako by ste zaplatili za externý disk, skôr naopak. Na Google máte bezplatne k dispozícii 15 GB, ktoré si môžete rozložiť medzi fotky, e-maily a ďalšie dáta. Rozšíriť odkladací priestor o ďalších 100 gigabajtov vás bude stáť 1,99 dolára na mesiac.

Služba Bezplatná kapacita Možnosti rozšírenia (mesačný poplatok)
Disk Google 15 GB 100 GB/1,99$, 1TB/9,99$, 10 TB/99,99$
Microsoft OneDrive 15 GB 100 GB/1,99$, 200 GB/3,99$, 1 TB/6,99$
Dropbox 2 GB 9,99€
Apple iCloud Drive 5 GB 20 GB/0,99€, 200 GB/3,99€, 500 GB/9,99€, 1 TB/19.99€
Yandex 10 GB 20 GB/1$, 100 GB/2$, 1 TB/10$
Amazon CloudDrive neponúka 5GB dát a neobmedzené foto za 11,99$, neobmedzene/59,99$

Na dáta je najvýhodnejší OneDrive od Microsoftu
Najvýhodnejšie online úložisko v súčasnosti ponúka Microsoft. Rovnako ako Google aj Microsoft síce ponúka 15 GB úložného priestoru zadarmo a za 100 GB užívateľ zaplatí rovnakú sumu, no zo 100 GB nie je potrebné nutne preskočiť na 1 TB ako u Google. Za necelé štyri doláre na mesiac si je možné predplatiť aj 200 gigabajtov a v prípade potreby za 1 TB zaplatíte 6,99 dolára na rozdiel od necelých desiatich dolárov u Google. Microsoft pri najvyššom variante rozdáva aj bezplatný kancelársky balík Office 365. Aj základný 15 GB balík si je však možné zvýšiť o ďalších 5 GB výmenou za odporúčania (jedno odporúčanie má hodnotu 500 MB).

Amazon a ďalší ponúkajú neobmedzený priestor pre ukladanie fotiek
Ak hovoríme o ukladaní fotografií, nemôžeme opomenúť službu CloudDrive od Amazonu. V minulosti spoločnosť ponúkala bezplatných 5 GB na dáta, v súčasnosti tomu tak už nie je a k dispozícii len platený variant služby. To ale nemusí byť nutne na škodu, nakoľko za 5 GB úložného miesta si Amazon účtuje 11,99 dolára ročne s 3-mesačnou bezplatnou skúšobnou dobou. Prečo nie je necelých 12 dolárov veľa? Pretože spomínaných 5 GB je určených pre všetky typy súborov s výnimkou fotiek. Tie je možné ukladať na server v neobmedzenom množstve. Za 59,99 dolára ročne je možné ukladať v neobmedzenom množstve aj všetky ostatné typy súborov vrátane videí.

Úložisko na fotky môže mať aj neobmedzenú kapacitu
Amatéri ale aj profesionálni fotografi majú pri ukladaní momentiek rozhodne viac možností. Okrem spomínaného Amazonu si môžu vytvoriť vlastnú súkromnú či verejnú galéru aj v službe Flickr, ktorú vlastní Yahoo. Po vytvorení účtu na Yahoo získajú bezplatných 1000 GB na fotografie. Zaoberať sa platenými alternatívami s väčším úložiskom snáď ani nie je ani potrebné. V susednom Česku je zďaleka najpopulárnejšou službou na zdieľanie fotografií Rajče. Fotografie a videá je takisto možné nahrávať bezplatne v neobmedzenom množstve a nastaviť aj možnosti zdieľania (súkromné, verejné, pre priateľov alebo na heslo).

Okrem českej “paradajky” môžete fotografie pravidelne ukladať z mobilu, tabletu či počítača aj do Zoneramy, pôvodom rovnako z Českej republiky. Webová prezentácia fotoalbumov výrazne pripomína službu Flickr. Aj Zonerama je zadarmo, bez obmedzení vo veľkosti uložených fotografií.

Externý disk je stále akousi poistkou
Ukladať fotografie na internet je výhodné okrem iného aj preto, že riziká súvisiace s ich archiváciou prenášate na prevádzkovateľa. Google, Microsoft, Yahoo, Rajče, všetci využívajú premyslený systém zálohovania dát. Ak sa niektorý z množstva diskov odhlási zo služby, prevádzkovateľ ho jednoducho nahradí iným a vy o svoje fotografie neprídete. O tom, že prevádzkovateľ musel riešiť nejaký prevádzkový problém sa za normálnych okolností ani nedozviete. Na druhej strane, môže sa stať, že váš účet niekto napadne alebo ho prevádzkovateľ kvôli porušeniu pravidiel zablokuje. Firmy sú totiž stále citlivé na niektorý typ obsahu, ktorý podľa nich nemá na internete čo robiť. Ak napríklad fotíte svoje nahé deti pri letnom vystrájaní, tieto snímky by mali zostať len v rodinnom archíve a nie zavesené na internete. V takom prípade je vhodné využiť napríklad už spomínaný externý disk.

Malý externý disk možno spojiť s mobilom a tabletom aj bez počítača
Externé disky sú v ponuke od výmyslu sveta. Obyčajné, so silným šifrovaním, zvýšenou odolnosťou alebo aj s Wi-Fi a vlastnou batériou. Práve s podobným zaujímavým riešením prišla spoločnosť Western Digital. Kompaktný externý disky My Passport Wireless disponuje vlastnou batériou a spojiť sa s ním možno nie len pomocou kábla ale aj cez Wi-Fi. Na dovolenke môžete na disk prenášať fotografie z preplnenej pamäte mobilu alebo aj fotoaparátu, a to aj bez bez počítača. Pre jednoduchšie ukladanie fotiek je disk vybavený aj čítačkou SD kariet.

Externý disk Western Digital My Passport... Foto: Tomáš Švec
Western Digital Passport Wireless, externý disk Externý disk Western Digital My Passport Wireless so zabudovanou batériou a Wi-Fi.

Vďaka vstavanej batérii je ho možné využiť aj ako multimediálne centrum. Ak na dovolenku cestujete autom, vlakom či lietadlom, môžete vaše ratolesti zabaviť bohatou zbierkou filmov, ktoré na disk uložíte. Následne je multimédiá možné prehrávať na tablete či mobile, ktoré sa s diskom spojí cez Wi-Fi. Na jedno nabitie je možné prehrávať video maximálne 6 hodín. Nie je to veľa, no na skrátenie dlhých chvíľ určite postačí. Disk môžete na dovolenke spojiť aj s inteligentným televízorom cez štandard DLNA.

Prenosný 2,5-palcový pevný disk Western Digital... Foto: Tomáš Švec
Western Digital Passport Ultra, pevný disk, hardisk, HDD, dáta, záloha Prenosný 2,5-palcový pevný disk Western Digital Passport Ultra.

Jednoduchšou, respektíve tou najjednoduchšou, alternatívou ako fotky zálohovať je obyčajný externý disk. Menší 2,5-palcový disk si môžete zobrať na dovolenku a fotky a videá naň z pamäťovej karty presunúť cez notebook. Pokiaľ možno, vyberte si variant s rozhraním USB 3.0. Prenos súborov je vďaka nemu rýchlejší a je navyše spätne kompatibilný so starším USB 2.0. Nami testovaný Western Digital My Passport Ultra obsahoval aj softér na zálohu dát, diagnostiku alebo zabezpečenie.

Alternatívy:

Western Digital My Passport Ultra 1000 GB – cena: 89 eur

Toshiba Canvio Plus 1000 GB – cena: 79 eur

Verbatim Store ’n’ Go 1000 GB – cena 69 eur

Seagate BackUp Plus Portable 1000 GB – cena: 89 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #Google Drive #Dropbox #iCloud #OneDrive #fotky #online úložisko #Picasa #Rajče #externý disk