Google drží ľudí v napätí. Modulárny telefón predstaví až o rok

O telefóne, ktorý si bude možné poskladať na mieru ako stavebnicu z Lega sa intenzívne píše posledné dva roky. Jeho vývoj ale stále viazne. Vývojári sa vraj nevedia zhodnúť na dizajne, Google preto telefón predstaví najskôr až na budúci rok.

18.08.2015 20:44
smartfón, motorola, ara, phoneblocks Foto:
Motorola oživila myšlienku modulárneho smartfónu. Predstavila koncept Ara.
debata

Prvé správy o smartfóne, ktorý si bude možné poskladať ako stavebnicu z Lega, sa začali na internete objavovať už pred dvoma rokmi. Telefón mala vyrobiť Motorola na základe návrhu holandského dizajnéra Dava Hakkensa, ktorý ako prvý predstavil koncept modulárneho smartfónu PhoneBlocks.

Smartfón mal byť v podstate akousi univerzálnou stavebnicou, vďaka ktorej by sa užívateľ mohol sám rozhodnúť, či chce väčší displej na úkor tlačidiel alebo namiesto fotoaparátu na zadnej strane použije batériu s väčšou kapacitou. Ak by sa niektorý z komponentov pokazil, či by zastaral, bolo by ho jednoduché vymeniť za novší typ. To isté by platilo aj o fotoaparáte, ktorý by mohol dostať lepšiu optiku a snímač s vyšším rozlíšením.

Záštitu nad modulárnym smartfónom prevzal Google
Motorola bola prvou firmou, ktorá sa rozhodla s modulárnym telefónom experimentovať. Vyvíjať ho mala pod kódovým označením Project Ara. O rok neskôr ale vývoj prevzal Google, ktorý v postupne začal s odkrývaním detailov a vlastných predstáv. V novembri napríklad firma uviedla, že základná doska k telefónu by mala byť v predaji za 50 dolárov. Komponenty by sa k nej dokupovali nezávisle, od rôznych výrobcov a podľa preferencií užívateľa. Najmenšia základná doska mala podporovať zapojenie desiatich modulov.

Predstavenie smartfónu sprevádzajú ďalšie komplikácie
Google v týchto dňoch oznámil, že predstavenie modulárneho telefónu sa napokon omešká. Firma ho verejnosti nestihne ukázať do konca tohto roka, tlačovú konferenciu v Portoriku preto presunula až na budúci rok. Oneskorenie vraj bolo spôsobené dizajnom smartfónu, na ktorom sa vývojári stále nevedia zhodnúť. Google okrem základnej dosky plánuje predstaviť 20 až 30 samostatných modulov, ktoré bude v rôznych kombináciách možné zapojiť do základnej dosky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #modulárny smartfón #Motorola #lego #Project Ara