Mladý Slovák z Microsoftu pomohol vytvoriť mobilný 3D skener

Aplikáciu, ktorá dokáže vytvoriť presnú mapu ľubovolného objektu, si bude môcť do mobilnu nainštalovať každý. Na jej vývoji sa podieľaj aj Slovák Peter Ondrúška počas svojej stáže vo výskumných laboratóriách Microsoftu.

26.08.2015 09:00
MobileFusion, Microsoft Research, Peter Ondrúška Foto:
Slovák Peter Ondrúška pomohol vytvoriť mobilný 3D skener. Použiť ho bude môcť takmer každý majiteľ smartfónu.
debata (9)

Telefón, ktorého kamera dokáže zachytiť trojrozmerný obraz, nie je žiadnou novinkou. Vyrobiť sa ho pokúšalo už niekoľko výrobcov, no ich ambiciózne plány takmer vždy zlyhali. Akúsi kompenzáciu ponúkajú viaceré mobilné aplikácie, ktoré v spolupráci s užívateľom dokážu spojiť viacero snímok z rôznych uhlov do jednej a vytvoriť dynamický 3D objekt. Výskumný tím Microsoftu však tvrdí, že jeho mobilný 3D skener je oproti konkurencii oveľa presnejší a jednoduchší na obsluhu.

Mobilný 3D skener pomáhal vytvoriť aj ambiciózny Slovák
Jedným z členov výskumného tímu, ktorý sa zaoberá vývojom 3D skenera s názvom MobileFusion, je aj Slovák Peter Ondrúška. Peter vyštudoval odbor počítačové vedy na Karolovej Univerzite a na Oxfordskej univerzite, kde v štúdiu pokračoval aj ako doktorand. Vo svojom mladom veku už stihol absolvovať stáže v spoločnostiach ako Facebook, Google či Microsoft. A práve vo výskumných laboratóriách Microsoftu sa zrodila aj myšlienka vytvoriť univerzálnu mobilnú aplikáciu, ktorá by fungovala ako 3D skener. Výskumníci si však dali za cieľ vytvoriť takú aplikáciu, ktorá na vytváranie trojrozmernej kópie objektov nebude potrebovať špeciálny hardvér, softvér či dokonca distribuované výpočty kdesi na vzdialených serveroch.

Mobilný 3D skener od Microsoftu.

Aplikácia dokáže vytvoriť presnú virtuálnu kópiu akéhokoľvek objektu
Nástroj, ktorý vedci z laboratórií Microsoft Research vytvorili, dokáže vytvoriť veľmi presnú 3D kópiu objektu, ktorý môže byť následne vytlačený na 3D tlačiarni, prípadne sa môže stať súčasťou takzvanej rozšírenej reality (z angl. augumented reality). “Najväčšou výzvou bolo použitie obyčajného senzoru na kamere smartfónu, ktorý dnes nosí každý vo svojom vačku,” uviedol šéf výskumného tímu, Shahram Izadi.

Mobilné zariadenia majú dnes podľa Izadiho všetky predpoklady na to, aby ľuďom mohli poslúžiť aj ako systém na vytváranie trojrozmerných fotografií a presných 3D kópií objektov. Základom je algoritmus, ktorý umožní vytvárať viacero fotografií z rôznych uhlov a následne ich spájať do 3D obrazu. “Tento systém nám efektívne umožňuje vytvoriť niečo, čo je veľmi podobné klasickej fotografii, no v skutočnosti ide o plnohodnotný 3D objekt,” dodal Peter Ondrúška.

Aplikácia, ktorú v Microsofte na základe spomínaného výskumu vytvorili, by mala byť čoskoro dostupná aj pre verejnosť. Objaviť by sa mala tak pre zariadenia so systémom Android, iOS a Windows Phone.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #MobileFusion #3D kamera #3D skener #Peter Ondrúška #AppkyzVATky