Hodinky s Androidom budú môcť použiť aj majitelia iPhonov

Google vyvíja tlak na Apple, a zároveň mení pravidlá hry. K iPhonu sa už budú môcť pripojiť všetky hodinky s Androidom. Niektoré funkcie im ale budú chýbať.

02.09.2015 08:00
Android Wear, iOS, Google Foto:
S iPhonom bude možné spárovať aj ľubovoné hodinky so systémom Android Wear.
debata

Mnoho majiteľov iPhonov si zrejme povzdychlo nad možnosťami, ktoré majú užívatelia zariadení s Androidom, predovšetkým čo sa výberu inteligentného príslušenstva týka. Tí, ktorí si robili zálusk na niektoré z hodiniek so systémom Android Wear si jednoducho museli nechať zájsť chuť. Aplikácia, ktorá by dokázala využiť potenciál hodiniek a prepojiť dve odlišné platformy, doposiaľ chýbala.

Hodiniek pre Android je veľa, no Apple má len jedny
Tí, ktorí vlastnia iPhone si preto museli vystačiť s niekoľkými hodinkami, ktoré mohli s telefónom spárovať a v obmedzenej miere aj používať. Čiastočnú zmenu priniesli hodinky Apple Watch, ktoré ale majú viacero nedostatkov a najmä vysokú cenu. Bola to pritom práve ona, ktorá mnohých od kúpy odradila. Prichádzajú ale veľké zmeny. Google s nimi zrejme mnohým skalným fanúšikom výrobkov Apple nasadí chrobáka do hlavy. Hodinky so systémom Android Wear bude vôbec po prvýkrát možné používať aj so zariadeniami s logom nahryznutého jablka. Samozrejme hodinkám budú niektoré funkcie, typické pre platformu iOS, chýbať a aj naďalej zostanú doménou Apple Watch.

Hodinky s Androidom bude možné použiť aj s iPhonom
Apple v priamom ohrození zrejme nebude, no podľa analytikov by mohol pod vplyvom novej konkurencie čiastočne upraviť svoju stratégiu. Je totiž možné predpokladať, že alternatívni výrobcovia oslovia najmä tú skupinu potenciálnych záujemcov, pre ktorých boli hodinky Apple Watch pridrahé, alebo príliš jednotvárne. “Apple si predovšetkým ponechá najlepšie funkcie pre svoju vlastnú platformu, tak ako tomu bolo aj u hodiniek Pebble, ktoré dokázali takisto komunikovať so systémom iOS, no mali viacero obmedzení,” uviedol pre server BBC, Ben Wood zo spoločnosti CCS Insight.

S iOS budú vraj komunikovať všetky hodinky s Android Wear
Aplikáciu, ktorú Google pre zariadenia so systémom iOS pripravil, bude možné inštalovať na posledné tri generácie iPhonu. Ako Google na svojom blogu avizoval, na berlínskom veľtrhu IFA budú v najbližších dňoch predstavené hodinky, ktoré bude možné s iPhonom bez problémov spárovať. V súčasnosti systém Android Wear komunikuje s iOS len pri hodinkách LG Watch Urban. “Všetky ďalšie hodinky so systémom Android Watch, vrátane tých od Huawei, Asus a Motoroly, budú taktiež podporovať systém iOS,” uviedol Google vo svojom príspevku.

Medzi funkcie, ktoré bude možné pri spojení s iPhonom využiť Google zaradil napríklad notifikácie o hovoroch, správach ako aj upozornenia z vybraných aplikácií. Hodinky budú tiež schopné sledovať pohybové aktivity a štatistiky následne zobrazovať na displeji telefónu. K dispozícii bude aj hlasový asistent. Na druhej strane, o pomerne množstvo funkcií budú užívatelia ochudobnení. Nebudú môcť využiť celú škálu aplikácií tretích strán ako aj odpovedať na správy a napríklad ani vyhľadať konkrétnu skladbu v archívoch služby Apple Music.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #iPhone #android #LG #iOS #Android Wear #Huawei #Apple Watch