Počítač od Aceru si bude možné poskladať ako stavebnicu z Lega

Podobne ako modulárny telefón od Google aj Acer ponúkne počítač, ktorý si bude možné poskladať ako stavebnicu z Lega. Jednoduchú výmenu komponentov zvládne ktokoľvek.

05.09.2015 15:00
Acer Revo Built, modulárny počítač Foto:
Acer predstavil počítač Revo Built, ktorý si bude možné upraviť podľa vlastných požiadaviek.
debata (1)

Vymeniť zastaralé alebo nefunkčné komponenty v počítači môže byť pre niekoho natoľko zložité, že o pomoc požiada servis alebo si jednoducho zakúpi novší počítač s lepším hardvérom. Acer predstavil modulárny počítač, v ktorom komponenty pripomínajú stavebnicu z Lega a je ich možné jednoducho vymeniť za novšie, a to aj bez technických znalostí a zručností. Samotný koncept je veľmi podobný modulárnemu smartfónu Ara, na ktorého vývoji intenzívne pracuje Google.

Výmenu komponentov v počítači vraj zvládne ktokoľvek
Acer sa údajne snažil vytvoriť počítač, v ktorom je možné vymeniť komponenty bez použitia skrutkovača a káblov. Počítač Revo Build sa skladá z niekoľkých “blokov”, ktoré plánuje firma postupne rozširovať a ponúkať aj prídavnú funkcionalitu. V októbri Acer ponúkne základnú jednotku, ktorá obsahuje procesor a osem gigabajtov operačnej pamäte, za cenu 249 eur. K nej si bude možné dokúpiť časť s pevnými diskami vo verzii s 500 GB a 1 TB kapacitou.

Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov výrobca postupne ponúkne aj oddiel s batériou, ktorú bude možné okrem iného použiť aj na bezdrôtové nabíjanie inej elektroniky, samostatnou grafickou kartou a oddiel s reproduktormi a mikrofónom. Túto časť bude možné podľa výrobcu používať aj samostatne ako hudobný prehrávač.

Úspech či neúspech záleží najmä od postoja výrobcu
Kľúčová je ale v tomto prípade otázka, či a najmä ako dlho zostane Acer verný konceptu modulárneho počítača a ako intenzívne bude pracovať na jeho ďalšom vývoji. Prémiová cena za počítač, ktorý nemá istú podporu zo strany výrobcu, môže mnohých od kúpy odradiť. Napokon podobných konceptov, ktoré stroskotali práve na neochote výrobcu podieľať sa na ďalšom vývoji už bolo viacero.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Acer #Ara #Revo Build #modulárny počítač