Apple s novými produktami revolúciu opäť nepriniesol

To, čo sa od Apple očakávalo, sa takmer do bodky naplnilo. Firma predstavila hneď niekoľko nových, či skôr vylepšených, produktov. Medzi inými obrovský iPad Pro, iPhone 6S, a Apple TV.

11.09.2015 09:05
iPhone 6S, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S)
debata

Tak ako už býva zvykom, Apple na začiatok septembra naplánoval svoju tlačovú konferenciu, na ktorej predstavil niekoľko nových produktov. Najočakávanejším z nich bol iPhone 6S, najviac však paradoxne zaujal obrovský iPad určený pre profesionálov, pre ktorých je dôležitá veľkosť dotykového displeja. Apple sa tak na stagnujúcom trhu snaží naštartovať záujem o produkt, ktorý má najlepšie časy pravdepodobne už za sebou. Z výlučne spotrebného produktu, ktorého cieľovú skupinu spočiatku tvorili technologickí nadšenci a neskôr aj bežní užívatelia, sa tak stáva produkt pre firemné prostredie alebo profesionálov na voľnej nohe.

Apple sa zdráhal použiť veľký displej u iPadu Pro. Napokon tak ale urobil
V minulosti pritom Apple vykročil presne opačnou cestou. Prejsť k väčšej uhlopriečke sa zdráhal, nakoľko dopyt po podobne veľkých tabletoch bol len zanedbateľný a trh navyše v rovnakom čase začal aj stagnovať. Zmenšené iPady si našli svojich priaznivcov najmä medzi užívateľmi, ktorí hľadali cestu kompromisov. Klasický iPad bol pre nich priveľký a displej iPhonu na niektoré činnosti zas primalý. S oneskoreným príchodom väčších iPhonov sa čiastočne obmenila aj ich užívateľská základňa. Malý iPad Mini sa postupne stal zbytočným, v prednom vrecku nohavíc ho dokázal bez problémov nahradiť iPhone 6, prípadne v zadnom, väčšom, vrecku iPhone 6 Plus. Pokus o oživenie trhu, ktorý ešte prednedávnom generoval firme obrovské zisky, tak bol logickým krokom. Je však zrejmé, že iPady sa vo všeobecnosti už nachádzajú kdesi na konci svojej komerčnej dráhy.

Ilustračné foto (na obrázku rodina tabletov iPad) Foto: Apple
i Pad-Stack Jupiter-PRINT 1 Ilustračné foto (na obrázku rodina tabletov iPad)

Prsty nahrádza veľmi presné dotykové pero. Určené je pre profesionálov
Vedenie Applu sa veľkým displejom na tabletoch vyhýbalo, iPad Pro je teda svojim spôsobom priekopníkom. Nie len vo veľkosti, ale aj v spôsobe ovládania. Namiesto prstov je možné použiť oveľa presnejšie dotykové pero Pencil. Aj to je dôkazom toho, pre koho je zariadenie určené. iPad Pro má 12,9-palcový Retina displej (s rozlíšením 2732 × 2048 bodov s jemnosťou 264 ppi), no bez podpory technológie, na ktorú sa tak čakalo – 3D Touch. Zachytiť nie len dotyky ale aj tlak dokážu zatiaľ len najnovšie iPhony 6S a 6S Plus. Chýbajúcu technológiu ale má nahradiť ceruzka, práca s ktorou je vraj extrémne presná, pripomínajúca písanie či kreslenie so skutočnou ceruzkou. Stylus je možné nabíjať priamo z iPadu pomocou konektoru ukrytého na mieste, kde sa obvykle nachádza guma.

Ilustračné foto (na obrázku iPad Pro) Foto: Apple
iPad Pro, Apple Ilustračné foto (na obrázku iPad Pro)

Narástla nie len veľkosť ale aj výkon. iPadu ale chýba originalita
Originalita iPadu sa však vytráca, aj keď predstavitelia spoločnosti bez ostychu hovoria o malej revolúcii. K tabletu je možné pripojiť tenkú klávesnicu Smart Keyboard, ktorá je súčasťou špeciálneho krytu. iPad sa vďaka nej začína podobať na tablety Surface od Microsoftu. Okrem displeja narástol aj výkon tabletu. Nový 64-bitový procesor A9X je údajne 1,8-krát rýchlejší než procesor v druhej generácii iPadu Air. Zaujímavosťou je použitie až štyroch reproduktorov, ktorá sa nachádzajú v rohoch tabletu. Vďaka veľkej batérii bolo možné zachovať výdrž, ktorá sa aj u menších tabletov pohybovala na blízko hranice desať hodín v závislosti od používania. iPad pro bude dostupný v troch verziách s 32 GB a 128 GB pamäťou s Wi-Fi a 128 GB aj s podporou LTE. Ceny začínajú na 799 a končia na 1079 dolároch.

Vylepšenia iPhonu 6S sú ukryté pod kapotou
Nový iPhone 6S s viacerými očakávanými vylepšeniami na poli hardvéru v podstate nikoho neprekvapil. Dizajn, veľkosť a dostupné verzie zostávajú rovnaké, po vizuálnej stránke pribudli nové farby a firma si dala záležať aj na spracovaní. Aj keď svoju chybu s “ohybnými” iPhonmi nikdy oficiálne nepriznala, uvedomila si, že hlas ľudu je niekedy predsa len dôležité počúvať. Namiesto mäkkého hliníka bola pri výrobe použitá špeciálna zliatina s jeho prímesou, vďaka ktorej je telo pevnejšie, aj keď rovnako náchylné na škrabance. Vyšší výkon, ktorý z generácie na generáciu rastie, si veľkú pozornosť nezaslúži, no za spomenutie určite stojí. Nové iPhony 6S a 6S Plus používajú procesor A9.

Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S a iPhone... Foto: Apple
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, Apple Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S a iPhone 6S Plus)

Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát iSight s už dvanástimi megapixelmi, natáčať je možné aj videá v kvalite 4K. Na prednej strane sa nachádza kamera s piatimi megapixelmi, blesk pre “selfie” nahradil jasný blikajúci displej. S rovnakou “vychytávkou”, ktorá ale nie je vo svete smartfónov úplnou novinkou, sa budú môcť zrejme oboznámiť aj majitelia starších iPhonov pri prechode na novú verziu systému iOS 9. Zaujímavosťou je funkcia Live Photos. Svojho času bola funkcia novátorská, no dnes už nie je príliš originálna. Pred niekoľkými rokmi ju predstavilo HTC pod názvom Zoe. Funkcia umožňuje zachytávať fotografie, ktoré na niekoľko sekúnd ožijú. V podstate ide o krátke videá, ktoré zachytávajú určitý moment v širšom kontexte. Zachytiť “živé fotografie” je možné rovnako ako bežné fotky – stlačením softvérového tlačidla na displeji.

iPhone rozpozná silu dotyku. Na aplikácie si ale treba počkať
Snáď jediným argumentom k prechodu na novšiu verziu iPhonu je technológia 3D Touch, vďaka ktorej displej zachytí nie len bežné dotyky ale aj ich intenzitu. Pri silnejšom stlačení je možné vyvolať kontextovú ponuku, pri podržaní prstu nad konkrétnym miestom je možné zobraziť náhľad. Technológia môže byť užitočná najmä v niektorých aplikáciách, kde nahradí vybrané tlačidlá. Aj keď iPhone bude oficiálne dostupný vo vybraných krajinách už 25. septembra, na Slovensko zrejme dorazí až o jeden či dva mesiace neskôr. Slovenskí mobilní operátori, ktorí majú vďaka partnerstvu s Applom exkluzívny prístup k informáciám o dostupnosti, zatiaľ o termínoch neinformovali.

Hlasová asistentka Siri už zavíta aj do obývačiek
S vlastnými televízormi zatiaľ Apple na trh nevstúpil, cestu k srdciam divákov si dláždil pomocou vlastných zariadení pre prehrávanie mediálneho obsahu Apple TV. Prehrávač je možné pripojiť k akémukoľvek televízoru a používať ako set-top-box. Popri novom iPade Pro a iPhonoch 6S a 6S Plus sa aj on dočkal viacerých vylepšení. Používa operačný systém tvOS a vďaka novému diaľkovému ovládaču je oveľa múdrejší.

Ilustračné foto (na obrázku rodina... Foto: Apple
Apple TV, Ilustračné foto (na obrázku rodina multimediálny prehrávač Apple TV)

Svojim spôsobom sa podobá prehrávaču Fire TV od Amazonu. Pri používaní je užívateľovi k dispozícii asistentka Siri, ktorá porozumie požiadavke vďaka mikrofónu zabudovanému v diaľkovom ovládači. Poradí s výberom nového titulu, vyhľadaním filmu, herca a pomôže aj pri pretočení späť k časti, ktorú užívateľ nezachytil alebo jej neporozumel. Zaujímavosťou sú senzory, vrátane akcelerometru a gyroskopu, vďaka ktorým je možné ovládať prostredie jednoduchšie – napríklad pohybom ruky do strán. Použiť ich ale bude možné aj pri niektorých hrách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iOS #iPad Pro #iPhone 6S #iPhone 6S Plus #Apple TV #tvOS