Apple vynovil počítače iMac. Dostali lepší displej a nové príslušenstvo

Malý iMac sa konečne dočkal displeja so štvornásobne vyšším rozlíšením. Majiteľov počítačov Apple má prilákať aj drahý Trackpad s podporou technológie rozpoznania sily stlačenia Force Touch.

15.10.2015 09:00
apple, imac, retina Foto:
Počítač iMac s 21.5-palcovým displejom sa dočkal vysokého rozlíšenia.
debata

Žiadne nečakané novinky, ani tlačová konferencia vo veľkom štýle. Apple bez väčšieho rozruchu predstavil nové verzie počítačov iMac, ktoré sa konečne dočkali vytúženého Retina displeja. Retina síce nie je žiadnou novinkou, Apple však potreboval zaplátať diery v portfóliu. Displej s extrémnym rozlíšením 5120 × 2880 bodov od minulého roka totiž ponúkal len u najväčšieho, 27-palcového počítača iMac.

zväčšiť Počítače iMac dostali novší hardvér a vyšší... Foto: Apple
apple, imac, retina Počítače iMac dostali novší hardvér a vyšší výkon (na obrázku iMac 21.5")

S Retinou sa už môže pochváliť už aj 21,5-palcový iMac, aj keď rozlíšenie má o čosi nižšie (4076 × 2304 bodov). Farebný gamut je takisto oveľa širší, pokryť by mal o 25 percent viac farebného priestoru, vďaka čomu je zobrazenie farieb presnejšie. Cena najmenšieho iMacu začína na 1499 dolároch. Apple v ponuke ponechal aj lacnejšie modely so štandardným rozlíšením displeja a s cenami 1099 a 1299 dolárov.

Za Trackpad, ktorý rozpozná silu stlačenia, si bude potrebné priplatiť
Viac pozornosti na seba strhla nová generácia príslušenstva, konkrétne klávesnica Magic Keyboard, myš Magic Mouse 2 a externý dotykový touchpad Magic Trackpad 2. Trackpad bolo doposiaľ možné používať len ako klasický touchpad s rozšírenou podporou olávdania pomocou gest. Jeho nová, o 29-percent väčšia, verzia s podporou technológie Force Touch už dokáže rozpoznať aj silu stlačenia a užívateľ tak bude môcť využiť nové možnosti ovládania, podobne ako u nových iPhonov 6S. Zodpovedá tomu ale aj cena. Za 129 dolárov už Trackpad 2 nebude pre každého. Myš Magic Mouse 2 má rovnaký dizajn, je ale ľahšia a robustnejšia.

Príslušenstvo od Apple, vrátane klávesnice,... Foto: Apple
Apple, Magic Mouse, Trackpad Príslušenstvo od Apple, vrátane klávesnice, trackpadu a myši, má vlastnú batériu. Nabíja sa pomocou Lightning kábla.

Vynovené príslušenstvo už používa vstavaný akumulátor
Apple sa v novom príslušenstve zbavil ceruzkových batérií. Nahradil ich vstavaným akumulátorom, ktorý je možné nabíjať káblom s konektorom Lightning. Na jedno nabitie je možné príslušenstvo používať údajne jeden mesiac. Majiteľov starších modelov počítačov iMac môže od kúpy odradiť podpora Bluetooth 4, kvôli ktorej nebudú môcť najnovšie príslušenstvo použiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iMac #Magic Mouse #Trackpad