Apple musel vysvetľovať, prečo majú nové iPhony rôznu výdrž

Dva rovnaké iPhony 6S môžu mať odlišnú výdrž a výkon. Apple v nich použil dva rôzne čipy, no v týchto dňoch potvrdil, že odchýlky sú minimálne. Rozdiely vo výdrži na batériu vraj môžu byť na úrovni dvoch až troch percent.

16.10.2015 10:30
iPhone 6S, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

Po kauze s “ohybnými” iPhonmi 6 musí Apple vysvetľovať, prečo v najnovšej verzii iPhonov 6S použil dva odlišné čipy od dvoch rôznych výrobcov. Problém by to nebol, keby mali čipy identický výkon a neovplyvnili výdrž telefónu. Kúpa nového iPhonu môže byť doslova lotériou s neistým výsledkom. Apple v týchto dňoch na sťažnosti zareagoval s tvrdením, že nie sú opodstatnené. Výdrž oboch iPhonov je vraj rovnaká a nižšia výdrž je len poplašnou správou. Viacero testov dáva spoločnosti Apple za pravdu, minimálne pri tvrdeniach o takmer identickom výkone. Výdrž je ale kapitolou samou o sebe.

Apple oslovil dvoch výrobcov čipov, ktorí používajú odlišný výrobný proces
Výrobou čipov novej generácie A9, ktoré používajú najnovšie iPhony, sa Apple rozhodol poveriť dve spoločnosti – Samsung a TSMC. Aj keď obe firmy pri ich výrobe používajú dva odlišné výrobné procesy (14 nm výrobný proces u Samsungu a 16 nm u TSMC), kritéria, ktoré im Apple nastavil, bez problémov spĺňajú. Majú však odlišnú veľkosť a niektoré parametre, ktoré sa podľa užívateľov prejavujú tak na výkone ako aj výdrži. Pri užívateľských testoch má navrch verzia s čipom od TSMC. Pri nahrávaní niekoľko desiatok minút dlhej sekvencie videa bola spotreba odlišná. Rovnako iná bola aj pri nahrávaní videa v rozlíšení 4K a pri exporte do aplikácie iMovie. Lepšie výsledky vo výdrži dosiahol iPhone s čipom TSMC, a to v jednotkách percent (približne 5 až 10 percent).

Apple musel vysvetľovať, prečo majú rovnaké iPhony odlišnú výdrž
Najviac ale záleží na použitej metodike, ktorá sa stala kameňom úrazu a dôvodom, prečo sa Apple rozhodol správy o výrazne nižšej výdrži a výkone dementovať. V oficiálnom vyhlásení firma píše, že testy, ktoré užívatelia sami uskutočnili nie sú reprezentatívne a nemožno podľa nich vyvodiť jednoduchý záver, že telefón s tým či oným čipom má výrazne nižšiu výdrž. “Každý čip, ktorý používame musí spĺňať naše najvyššie štandardy pri výkone aj výdrži na batériu. Niektoré testy, pri ktorých je procesor až do vybitia batérie vystavený maximálnej záťaži neodzrkadľujú skutočné používanie telefónu, pretože procesor sa nachádza v stave maximálnej záťaže nereálne dlhú dobu. Ide preto o zavádzanie pri meraní výdrži batérie v reálnych podmienkach. Výsledky našich testovaní ako aj analýza užívateľských dát deklarujú, že rozdiely vo výdrži smartfónov podľa ich odlišných komponentov sa líši maximálne v rozpätí 2 až 3 percent,” tvrdí Apple v oficiálnom vyhlásení.

Čipy sa chovajú odlišne, no vo výsledku spotrebúvajú energiu rovnako
To, že pri reálnom používaní sú podľa Apple odchýlky vo výdrži minimálne ešte neznamená, že pri niektorých činnostiach sa užívatelia nemôžu stretnúť s výrazne odlišnou spotrebou. Spoločnosť sa vo svojom vyjadrení snažila nezachádzať príliš do detailov. Je možné, že procesory aj napriek svojej odlišnej spotrebe pri náročných úlohách môžu batériu na konci dňa “vyšťaviť” rovnako. Jednoducho tam, kde jeden čip spotrebováva viac energie pri vysokom zaťažení, iný zas môže viac energie minúť pri nízkom zaťažení a výsledky sa tak vyrovnajú.

Nepriamo to potvrdzujú aj testy spravodajského serveru ArsTechnica. “Určite existujú okolnosti, pri ktorých telefón s čipom TSMC vydrží dlhšie než ten s čipom od Samsungu, no nejde o univerzálny problém. Činnosti náročné na výkon procesora, ktoré hrajú v neprospech Samsungu, nie sú ale pri používaní smartfónov úplne bežné. Väčšinu času by mala byť výdrž batérie iPhonu 6S veľmi podobná bez ohľadu na to, aký čip používa,” uvádza ArsTechnica vo svojom záverečnom hodnotení.

Dvoch výrobcov čipov Apple oslovil z čisto pragmatických dôvodov
Dôvod, prečo Apple oslovil dvoch výrobcov čipov a nie len jedného a riskoval tak aféru podobnú “ohýbajúcim sa” iPhonom, je prostý. Pri obrovskom dopyte, ktorý opäť lámal rekordy by mohol byť výpadok v dodávkach procesorov od jedného výrobcu kritický. Apple chcel jednoducho lepšie nadimenzovať výrobu a zabezpečiť sa pre prípad nečakaných udalostí. V budúcnosti zrejme bude hľadať podobné riešenia dúfajúc, že užívatelia nebudú na podobné správy príliš citliví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #iPhone 6S #iPhone 6S Plus #čip A9 #TSMC