Bezpečnostnú kameru Nest Cam nie je možné vypnúť

Kamera od spoločnosti, ktorú vlastní Google, je stále zapnutá, aj keď by v skutočnosti nemala. Vysoký odber má aj v "úspornom" režime. Dáta však podľa výrobcu neprenáša.

28.11.2015 09:00
Nest Cam, Nest Labs, bezpečnostná kamera Foto:
Bezpečnostná kamera Nest Cam od spoločnosti Nest Labs.
debata (4)

Bezpečnostné kamery do domácnosti si dnes vďaka ich nízkej cene a jednoduchej konfigurácii môže zakúpiť takmer každý. Ich používanie je rovnako jednoduché – kamera prostredníctvom cloudového serveru výrobcu odosiela obraz a zvuk priamo do mobilnej aplikácie užívateľa. Skontrolovať, či sa počas dovolenky v byte nenachádza zlodej, je preto veľmi jednoduché. V prípade potreby môže kamera automaticky detegovať prípadný pohyb a zvuk a zaslať užívateľovi upozornenie na e-mail alebo zhotoviť záznam.

Nest Labs má odlišnú definíciu pre úsporný režim
Inteligentné zariadenia do domácností má vo svojom portfóliu aj Google, ktorý pred dvoma rokmi kúpil spoločnosť Nest Labs. Je medzi nimi aj bezpečnostná kamera Nest Cam, ktorá funguje prakticky rovnako ako iné kamery na trhu. Až na jednu výnimku. Podľa najnovších zistení je kamera zapnutá prakticky neustále a to aj v čase, keď ju užívateľ sám vypne. Aj vo vypnutom stave odoberá prúd 340 mA, čo v podstate znamená, že je stále zapnutá. “Keď zariadenie vypnete, očakávate, že jeho odber výrazne klesne. V tomto prípade sa ale príliš nezmenil, keďže odber sa znížil z 370 na 340 mA. Štandardne pri vypnutí alebo prechode do úsporného režimu klesá odber desať až stonásobne,” uviedol pre BBC analytik Jim Mielke zo spoločnosti ABI Research.

Výrobca sa bráni s tvrdením, že vypnutie kamery ešte neznamená, že sa skutočne vypne. “Očakávame totiž, že kamera sa môže hocikedy opätovne zapnúť. Keď je Nest Cam ale vypnutá, neprenáša do cloudu žiadne video, čo znamená, že svoje okolie nesleduje,” uvádza spoločnosť Nest Labs. Prenášané dáta sú štandardne prenášané cez zašifrovaný kanál a chránené 2048-bitovým RSA kľúčom, ktorý je unikátny pre každú kameru.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Nest Labs #Nest Cam