Apple už s klasickým konektorom na slúchadlá zrejme nepočíta

Univerzálne použitie konektoru Lightning v budúcich zariadeniach od Apple sa skloňuje čoraz častejšie. Nahradiť by mohol aj zaužívaný 3,5-milimetrový jack konektor pre slúchadlá. Firma predplatiteľom služby Apple Music zrejme ponúkne aj hudbu vo vysokej kvalite.

21.12.2015 20:00
iPhone 6S, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S)
debata (2)

Špekuluje sa o tom už dlhšiu dobu. Podľa viacerých informovaných zdrojov sa Apple plánuje zbaviť štandardného 3,5-milimetrového konektoru pre slúchadlá. Nahradiť by ho mal konektor Lightning, ktorý od roku 2012 používajú všetky smartfóny a tablety tejto značky na nabíjanie a prenos dát medzi počítačom. O plánoch americkej firmy sa podľa serveru The Wired otvorene hovorilo aj na japonskom veľtrhu pre mobilné audio zariadenia, Portable Audio Festival.

Apple ponúkne predplatiteľom aj skladby vo vysokej kvalite
V novom roku by mal Apple predstaviť dôležitú novinku v hudobnej službe Apple Music, ktorá okrem iného umožní predplatiteľom počúvať hudbu vo vysokej kvalite (hudobný stream s kvalitou 96 kHz/ 24-bit). Nahrávky v podobnej kvaltie dnes ponúka len zopár firiem, na báze hudobného predplatného je najznámejšou z nich služba Tidal. Apple skladby aj naďalej prehráva len v kvalite 256 kbps a zaostáva tak aj za takými službami ako Spotify alebo Deezer, ktoré ponúkajú hudobný stream v kvalite 320 kbps. Je preto logické, že firma sa chce posunúť ďalej a prilákať aj hudobných fajnšmekrov, ktorým ponúkne pridanú hodnotu.

Už len s novými slúchadlami s konektorom Lightning
S vyššou kvalitou prehrávanej hudby má ísť ruka v ruke aj už spomínaná hardvérová zmena, ktorá sa mnohým užívateľom zrejme nebude páčiť. Odstránenie 3,5-milimetrového jack konektora a jeho nahradenie konektorom Lightning nebude okamžité. Apple na podobný dramatický krok potrebuje v prvom rade pripraviť živnú pôdu a získať si na svoju stranu výrobcov hudobného príslušenstva a slúchadiel. V talóne má veľmi dobrý argument – vysoká kvalita výlučne digitálneho výstupu a nové možnosti ovládania aplikácií pomocou tlačidiel na slúchadlách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Spotify #Deezer #Apple Music #streamovaná hudba #Lightning