Beatles po rokoch zavítali aj na Spotify, Deezer či Apple Music

Online hudobné požičovne pripravili pre fanúšikov britskej hudobnej legendy Beatles vianočný darček. Do svojho katalógu zaradili 224 skladieb, ktoré sú dostupné pre všetkých.

24.12.2015 15:20
The Beatles, Help! Foto:
The Beatles v snímke Help! z roku 1965.
debata

Ak online hudobným požičovniam v rozsiahlom katalógu interpretov niečo chýbalo, bola to britská legendárna skupina Beatles. Jej skladby boli dlhú dobu dostupné len na hudobných nosičoch, neskôr si ich bolo možné zakúpiť aj v digitálnej podobe cez iTunes. Doba však pokročila a nastal prelom, na ktorý milióny fanúšikov dlho čakalo. Beatles sú od 24. decembra dostupní vo väčšine streamovacích služieb, počnúc Spotify, Apple Music, Google Play, Deezer či Tidal.

Hudobné požičovne získali práva na šírenie 224 skladieb z pôvodných 13 štúdiových albumov, ktoré vyšli vo Veľkej Británii. “Existuje veľmi jednoduché vysvetlenie, prečo skladbám od Beatles trvalo tak dlho, než sa dostali do katalógu streamovacích služieb – hudobné vydavateľstvá sa vyhýbali akejkoľvek aktivite, ktorá by ich mohla ukrátiť o potenciálne zisky z predaja. Ide o naozaj veľmi lukratívny katalóg,” potvrdil pre server BBC analytik zo spoločnosti Midia, Mark Mulligan. Vydavatelia podľa neho čakali na vhodný moment, ktorý by im umožnil vyjednať si najlepšie možné podmienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Spotify #Deezer #Apple Music #hudobná požičovňa #Tidal #online streaming