CES: Netflix je dostupný aj na Slovensku. S tisíckami filmov a seriálov

Aj Slováci sa napokon dočkali. Najväčšia online filmová požičovňa vstupuje do 130 nových krajín vrátane Slovenska. Ponúka tisíce filmov a seriálov. V súčasnosti však bude vyhovovať najmä jazykovo zdatnejším - všetky tituly sú dostupné poväčšine len v angličtine - slovenčina alebo aspoň slovenské titulky zatiaľ stále chýbajú.

07.01.2016 07:00
Netflix, videopožičovňa Foto:
Najväčšia online videopožičovňa je od 6. januára dostupná aj na Slovensku.
debata (3)

Aj keď Spotify, Deezer, Google Play a ďalšie hudobné online požičovne sa na Slovensku v priebehu krátkej doby rýchlo udomácnili, online videopožičovne sa krajinám strednej Európy pomerne dlho vyhýbali. Netflix, ktorý je od začiatku januára dostupný aj na Slovensku je tak malou revolúciou. Oznámenie o vstupe na nové trhy si Netflix odložil až na tohtoročný veľtrh spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas.

Firma o vstupe na nové trhy, predovšetkým v Európe, hovorila už dlhšiu dobu. V ďalšej fáze rozširovania pôsobnosti malo okrem iných prísť na rad aj Česko. Slovensko sa však kuloároch nespomínalo. O to prekvapivejšie je preto potvrdenie, že Netflix vstupuje nie len do Česka a na Slovensko ale aj do ďalších, celkovo až 130 krajín. Službu preto možno označiť za najrozšírenejšiu online videopožičovňu na svete, ktorej katalóg je dostupný v necelých dvoch stovkách krajín sveta.

Netflixu chýba slovenčina. Zaujme tak najmä angličtinárov
Služba je už na Slovensku síce dostupná, no nemožno predpokladať, že osloví masy. Určite nie na začiatku. Dôvodom je prakticky absencia filmov a seriálov v domácom jazyku, respektíve dostupnosť českých či slovenských titulkov. Netflix ale bude vyhovovať jazykovo zdatnejším užívateľom, ktorým filmy v anglickom znení nerobia problém. Tí si budú môcť vyberať z rozsiahlej knižnice filmov a seriálov, medzi inými aj tých, ktoré sa na Slovensku oficiálnou cestou ťažko zháňajú. Na druhej strane, väčšina filmov nepatrí medzi úplné novinky, no tento nedostatok kompenzuje mimoriadne veľké množstvo dostupných titulov.

Seriály sú kapitolou samou o sebe. Netflix do ponuky zaradil aj seriály z vlastnej produkcie a v tomto trende bude aj naďalej pokračovať. Viaceré seriály však na slovenskom Netflixe v porovnaní so zahraničím zatiaľ nie sú dostupné. Dôvodom sú licenčné zmluvy, ktoré vysielanie v ďalších krajinách obmedzujú, respektíve vyžadujú samostatné zmluvy a práva k vysielaniu pre každý nový trh zvlášť. To môže spôsobiť, že niektoré novinky budú na Slovensku dostupné o čosi neskôr.

Netflix nie je lacný, no ceny má rovnaké všade na svete
Pri vstupe na nové trhy niektoré firmy volia odlišnú cenovú politiku, aby prilákali masy. Svojho času tak urobilo Spotify alebo Deezer, ktorých hudobné požičovne sú pre slovenských zákazníkov v porovnaní so zbytkom sveta výrazne lacnejšie. Netflix zvolil inú stratégiu. Jeho ceny sú rovnaké všade na svete, Slovensko nie je výnimkou. V súčasnosti je Netflix dostupný v troch variantách – Basic, Standard a Premium. Líšia sa nie len cenou, ale napríklad aj kvalitou prehrávaných videí či počte zariadení, na ktorých je možné videá simultánne pozerať. Nutno dodať, že u všetkých troch balíkov zákazník získava úplný prístup k databáze filmov a seriálov.

Základné predplatné za službu Netflix začína na... Foto: Netflix
netflix, videopožičovňa Základné predplatné za službu Netflix začína na 7,99 eurách mesačne.

Najlacnejší, 8-eurový, balík Basic ponúka možnosť sledovať filmy a seriály len v nižšej kvalite a len na jednom zariadení súčasne. Variant s názvom Standard, ktorý je o dve eurá drahší, ponúka aj videá v HD kvalite a na dvoch zariadeniach súčasne. Pri najvyššom, prémiovom, balíku je za 12 eur dostupná aj Ultra HD kvalita a podpora až štyroch zariadení. Prvý mesiac používania služby je pre všetkých novoregistrovaných používateľov zadarmo. Meniť jednotlivé balíky (takzvaný downgrade a upgrade) je možné aj priebežne. Aplikáciu od Netflixu si možno nainštalovať na notebook, televízor, smartfón či tablet.

Majitelia pomalšej internetovej prípojky by mali byť na pozore
Používatelia pomalšieho internetového pripojenia by však mali zohľadňovať aj tento parameter. Pre nich je prakticky jedinou voľbou balík Basic s nižšou kvalitou prehrávaného video a nižšími nárokmi na prenášané dáta. Mnoho operátorov u svojich fixných internetových programov uplatňuje takzvané pravidlá FUP (politiku spravodlivého prístupu), ktoré môžu byť takisto prekážkou pri plnohodnotnom využívaní služby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Spotify #Deezer #videopožičovňa #CES 2016 #video on demand