Google predstaví smartfón s 3D snímaním objektov. Vyrobí ho Lenovo

Google a Lenovo sa pochválili spoločnou ambíciou vyrobiť smartfón s dvoma snímačmi, ktorý bude zachytávať objekty priamo v priestore. Užívatelia si budú môcť sami navrhovať interiér či hrať 3D počítačové hry.

16.01.2016 12:00
virtuálna realita, počítače, program,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosti Google a Lenovo v polovici roka predstavia smartfón vybavený dvoma kamerami s možnosťou snímať objekty v priestore. Priekopníkom v trojrozmernom snímaní objektov v mobiloch je HTC, ktorého smartfón podobnou funkcionalitou disponoval už v roku 2012. Tento nápad sa však svojho času neujal, na trh prišiel priskoro. O čosi neskôr prišla s podobným riešením spoločnosť Intel, ktorá predstavila tablet schopný zachytiť hĺbku priestoru. Nasledovať ju bude Google s projektom Tango, o ktorom sa začalo verejne hovoriť v máji 2014.

Google cez leto ponúke vlastný smartfón s 3D snímaním objektov
Zariadenia, ktoré budú súčasťou projektu Tango budú vybavené dvojicou kamier na zadnej strane a softvérom na analýzu a úpravu snímok. Softvér snímky upraví tak, aby výsledný efekt mal podobu obrazu s hĺbkou. Prvým zariadením, na ktorom Google funkcionalitu testovala bol tablet. Doposiaľ vyrobila niekoľko tisíc kusov, ktoré rozdala v úzkemu kruhu vývojárov. V priebehu leta 2016 by mohol tablet doplniť aj prémiový smartfón s cenou do 500 eur. Okrem Lenova, ktoré bude hlavným dodávateľom, bude smartfón používať čip od spoločnosti Qualcomm.

Projekt Tango má za cieľ umožniť používateľom sledovať ich pohyb nie len na mapách ale aj v samotnom priestore. Softvér, ktorý Google pre tieto potreby vyvinul dokáže v reálnom čase analyzovať okolité objekty a vytvoriť virtuálnu mapu priestoru. Technológia by mohla poslúžiť napríklad pri navrhovaní interiéru či hraní hier. Ambíciou Googlu je vytvoriť nie dvoj ale rovno trojrozmernú mapu sveta a využiť pri tom údaje získané priamo od používateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #3D #Lenovo #HTC #qualcomm #Projekt Tango