Leica prichádza s odolným prémiovým kompaktom za 3-tisíc

Leica predstavila kompakt, s ktorým možno fotiť aj pod hladinou. Má netradičný dizajn, priemerné parametre a cenu s tromi nulami na konci. Konkurenčné kompakty stoja štvornásobne menej.

22.01.2016 16:10
Leica X-U, kompakt Foto:
Leica predstavila svoj prvý vodotesný kompakt s označením X-U.
debata (8)

Fotoaparáty Leica mali vždy punc luxusu a niektorí ich preto prirovnávajú k Rolls Royce medzi automobilmi. Napokon boli to práve fotoaparáty Leica, ktoré dopomohli rozšíriť fotenie na kinofilm a k popularite im dopomohli aj mnohé známe osobnosti, ktoré sa s fotoaparátmi tejto značky objavovali na verejnosti a vo filmoch. Obľúbenosť a prestíž si ale Leica vybudovala aj pokročilými technológiami či nestarnúcim dizajnom.

Prémiový kompakt s prémiovou cenou
Dnes už síce nie je toľko na očiach ako v minulosti, no neznamená to, že Leica zaspala na vavrínoch. V týchto dňoch predstavila vodotesný kompakt s vymeniteľnými objektívmi, ktorý nie je určený do bežných rúk nenáročných fotografov. Dôkazom je aj cena s troma nulami na konci.

Kompakt Leica X-U Foto: Leica
Leica X-U, kompakt Kompakt Leica X-U

Leica X-U je prvým fotoaparátom tohto výrobcu, ktorý je určený aj na vodné športy alebo šnorchlovanie. Priamym konkurentom mu môže byť Nikon 1 AW1, za ktorý záujemca zaplatí štvornásobne menej. S kompaktom X-U je možné fotiť pod vodou do hĺbky 15 metrov, odolá takisto nárazom, prachu a piesku. Aj napriek vysokej cene mu ale chýba fullframe snímač (s veľkosťou kinofilmového políčka), nahradil ho 16,5-megapixelový snímač formátu APS-C.

So 4K videom si stále neporadí
Objektív je fixný s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 23mm a veľmi dobrou svetelnosťou f/1,7. Kompakt dokáže natáčať vidá vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu, so 4K rozlíšením si však neporadí.

Na tvorbe dizajnu sa podieľali návrhári zo štúdia Audi Design, ktorých rukopis je možné vidieť aj na menej tradičnom rozmiestnení niektorých prvkov. Kompakt má blesk umiestnený nad prednou časťou objektívu, telo prístroja je vyrobené z hliníka, na ktorý bola nanesená protišmyková gumená vrstva. Na zadnej strane sa nachádza 3-palcový LCD displej a niekoľko ovládacích tlačidiel.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kompakt #fotoaparát #Leica #X-U