Prvé holografické okuliare sú na svete. Sú však pridrahé

Okuliare, ktoré sprostredkujú úplne nový rozmer virtuálnej reality sú na svete. Vyrába ich Microsoft a v úvode ich sprístupní vývojárom, ktorí si ich môžu objednať za 3000 dolárov.

01.03.2016 13:30
Microsoft, Hololens, virtuálna realita,... Foto:
Microsoft vývojárom ponúka možnosť objednať si prvého holografické okuliare Hololens.
debata

Virtuálna či rozšírená realita sú trendom, ktorý v týchto dňoch hýbe svetom výpočtovej techniky. Okuliare a rôzne iné príslušenstvo, ktoré ľuďom sprostredkuje odlišné vnímanie sveta sa dostáva čoraz viac do popredia a má bližšie k ľuďom než kedykoľvek predtým. Posunúť odvetvie o veľký kus dopredu sa pokúša aj Microsoft, ktorý v týchto dňoch oznámil, že začal prijímať objednávky na okuliare Hololens. Okuliare Hololens sa od iných líšia najmä tým, že do priestoru premietajú trojrozmerný obraz objektov, s ktorými možno manipulovať. Na protiľahlej stene sa tak pred užívateľom môže zobraziť veľký dotykový displej, na vchodových dverách informácie o počasí a v obývačke objekty zo známej hry, ktoré je možné posúvať, obracať a hrať sa s nimi.

Hololens môžu byť prelomovými okuliarmi. K dokonalosti im však chýba veľa
Holografické okuliare majú oproti inému príslušenstvu pre virtuálnu realitu výrazne navrch, aj keď zatiaľ ide skôr len o experimenty s neistým úspechom. Pri virtuálnej realite displej v okuliaroch nahrádza skutočnú scénu obrazom, ktorý je generovaný počítačom alebo mobilom. Pri rozšírenej realite je zas do skutočnej scény “vložený” zväčša staticky umiestnený objekt, ktorým môže byť virtuálny displej zobrazujúci informácie o počasí či navigácii. Holografické displeje sú pri zobrazovaní flexibilnejšie a možno tvrdiť, že zobrazované objekty v priestore vyzerajú reálnejšie.

Vysoká cena a málo aplikácií. Microsoft očakáva pomoc vývojárov
Ak niečo okuliare od Microsoftu od masovej výroby zatiaľ diskvalifikuje, tak je to cena. Za 3-tisíc eur pritom ani Microsoft vývojárom, pre ktorých sú Hololens určené, nesľubuje zázraky. Na jedno nabitie možno okuliare používať len dve až tri hodiny. Absentuje takisto dostatok aplikácií, čo je zároveň dôvod, prečo sa Microsoft snaží osloviť komunitu vývojárov. V súčasnosti je napríklad možné okuliare použiť pri volaniach cez Skype, pri prehliadaní panoramatických fotografií veľkomiest, pri zobrazovaní vybraných 3D objektov a pri hraní “strieľačky” RoboRaid.

Z toho, čo Microsoft verejnosti prezradil je zrejmé, že Hololens sú postavené na systéme Windows 10 a na hardvérovej platforme od Intelu. Ako uviedol server BBC, firma údajne vyvinula “holografickú výpočtovú jednotku”, ktorá zmapuje prostredie, v ktorom sa nositeľ okuliarov nachádza a rozpozná jeho pohyby pri súčasnom renderovaní obrázkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #virtuálna realita #hologram #HoloLens #rozšírená realita