Amazon predstavil svoju najlepšiu čítačku. Má aj prémiovú cenovku

Amazon ukázal, že čítačky nemusia byť vždy spojené len s ľudovou cenou. Kindle Oasis za 290 dolárov je toho dôkazom. Ponúka prémiové spracovanie, o čosi lepšie parametre, netradičný dizajn a hlavne vysokú výdrž, ktorá sa počíta na mesiace.

14.04.2016 14:45
Amazon Oasis, čítačka, Kindle Foto:
Čítačka Amazon Oasis má na svojom najtenšom mieste hrúbku len 3,4 milimetra.
debata (4)

Ľudia sa vďaka Amazonu mohli presvedčiť o tom, že čítačky nemusia byť ani nedostupné ani drahé. Čítačky sú dnes už vnímané skôr ako zariadenia na konzumovanie plateného obsahu. Predaj elektronických kníh je totiž hlavným zdrojom príjmu a v podstate kompenzuje nízku cenu čítačiek. Amazon aj preto vo svojej ponuke zachoval lacné čítačky za niekoľko desiatok eur okrem drahších modelov s podsvieteným displejom. Ak Amazonu v ponuke niečo chýbalo, boli to čítačky s prémiovými parametrami. Dieru na trhu má zaplátať novinka s názvom Kindle Oasis. Kvôli privysokej cene ale pôsobí nepresvedčivo.

Vysoká cena a prémiové spracovanie
Za necelých 290 dolárov Amazon ponúkne svoju najtenšiu čítačku s hrúbkou len 3,4 milimetra. Čítačka je aj o 20 percent ľahšia a o 30 percent tenšia než zariadenia predošlej generácie. Pod vysokú cenu sa podpísalo aj spracovanie. Plasty nahradil kovový rám, 6-palcový dotykový displej dostal kvalitenjšie sklo a lepšie podsvietenie. Rozlíšenie zostalo rovnaké – 300 ppi. Na rozdiel od Kindle Voyage alebo Paperwhite má byť text osvetlený rovnomernejšie aj vďaka 10 LED diódam.

Čítačka Amazon Oasis je ľahšia a má ergonomický... Foto: Amazon
Amazon Oasis, čítačka, Kindle Čítačka Amazon Oasis je ľahšia a má ergonomický dizajn.

Netradičný tvar a niekoľko mesiacov bez nabíjania
Staršie modely čítačiek sú dizajnovo symetrické, Oasis však nie. Aby sa mohol Amazon pochváliť naozaj najtenšou čítačkou na trhu, musel batériu a hardvér umiestniť vedľa displeja, kde má čítačka až 8,5 milimetra. Toto miesto zároveň využil aj na umiestnenie dvojice ovládacích tlačidiel pre listovanie v knihe. Vďaka zmene ťažiska a nižšej hmotnosti (130 gramov) má Oasis lepšie “padnúť” do ruky. Text sa automaticky otáča podľa toho, v ktorej ruke užívateľ čítačku drží. V predaji bude Oasis v dvoch variantoch – s Wi-Fi a aj s bezplatným 3G pripojením.

Voliteľným príslušenstvom k čítačke Oasis je... Foto: Amazon
Amazon Oasis, čítačka, Kindle Voliteľným príslušenstvom k čítačke Oasis je puzdro s prídavnou batériou.

V minulosti Amazon príslušenstvu k čítačkám veľa pozornosti nevenoval. Pri čítačke Oasis tomu je inak. Záujemca si k nej môže dokúpiť špeciálne puzdro s vlastnou batériou, ktorá predĺži prevádzkovú dobu z niekoľkých týždňov údajne až na mesiace.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Oasis #čítačka #Kindle #elektronické knihy