Virtuálna realita vás prenesie aj na živý koncert či do filharmónie

Vychutnať si zážitok z návštevy živého koncertu obľúbeného interpreta bude možné aj z pohodlia obývačky. YouTube prináša 360-stupňové videá. Premiéru bude mať na hudobnom festivale Coachella.

19.04.2016 21:15
Google Cardboard, virtuálna realita Foto:
Ilustračné foto
debata

Domáce kino, dataprojektor, hi-fi súprava a zvuk s vysokým rozlíšením stále nedokážu nahradiť skutočný zážitok z návštevy koncertu. Ak si však na hlavu nasadíte kvalitné slúchadlá, pustíte hudbu s vyšším rozlíšením a zatvoríte oči, do koncertnej sály sa môžete preniesť aspoň myšlienkami. Google v najbližších dňoch zrejme predstaví novinku, vďaka ktorej bude v rámci služby YouTube môcť sprostredkovať živý prenos z koncertov vo formáte 360-stupňového videa. V spojení so zariadením pre virtuálnu realitu a kvalitne reprodukovaným zvukom si bude možné vychutnať atmosféru koncertu bez dodatočných úprav a so všetkým, čo k tomu patrí. Takmer.

Virtuálna realita diváka z pohodlia domova prenesie priamo do hľadiska
YouTube začal videá v 360-stupňovom formáte po prvýkrát naživo vysielať z hudobného festivalu Coachella, ktorý sa každý rok koná v americkom štáte Kalifornia. Na YouTube sa takisto po novom objavia videá s upraveným zvukom, ktoré pri použití náhlavnej súpravy pre virtuálnu realitu a slúchadiel reprodukujú priestorový zvuk tak ako keby sa užívateľ nachádzal priamo v hľadisku. Na podobnom princípe fungujú aj takzvané “binaurálne” nahrávky, pri ktorých je zvuk nahrávaný z rôznych smerov viacerými mikrofónmi. Pri takýchto nahrávkach poslucháč vníma nie len vzdialenosť, hĺbku ale aj intenzitu.

Koncerty s panoramatickým pohľadom YouTube... Foto: YouTube
virtuálna realita, 360, panoráma, YouTube, Coachella Koncerty s panoramatickým pohľadom YouTube sprostredkuje naživo z festivalu Coachella.

Ako pripomenul server BBC, panoramatické videá sa na YouTube objavili už pred rokom. Užívateľ sa v nich mohol otáčať pohybom myši. S použitím súpravy na virtuálnu realitu ale takéto sledovanie videí získa úplne iný rozmer. Prispieť vlastnými 360-stupňovými videami môžu na YouTube aj samotní užívatelia. V rovnakom formáte tiež môžu videá streamovať. Predpokladom je ale dostatočne rýchle pripojenie, obzvlášť vyššia rýchlosť pri odosielaní dát (upload).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #virtuálna realita #YouTube #Coachella #binaural