Pebble opäť spustil ošiaľ s druhou generáciou inteligentných hodiniek

Cez kampaň na serveri Kickstarter tvorcovia druhej generácie hodiniek Pebble Time za jeden deň vyzbierali viac ako 7 miliónov dolárov. Okrem hodiniek výrobca predstavil aj zariadenie pre športovcov Pebble Core, ktoré sleduje športovú aktivitu a streamuje hudbu zo Spotify.

28.05.2016 08:00
pebble, Pebble Time 2, Pebble Core,... Foto:
Tri zariadenia Pebble - hodinky Pebble 2, zariadenie Pebble Core a hodinky Pebble Time 2.
debata

Keď neznáma spoločnosť Pebble pred niekoľkými rokmi žiadala verejnosť o finančnú podporu pre začatie výroby univerzálnych inteligentných hodiniek s displejom s elektronickým atramentom, len málokto by predpovedal, že z tohto nápadu sa stane celosvetový fenomén. Fenomén, ktorý neskôr začali nasledovať desiatky najväčších technologických firiem. Hodinky Pebble boli svojho času skutočne výnimočné. Na jedno nabitie vydržali neobvykle dlho, zobrazovali nie len čas ale aj základné notifikácie z telefónu a komunikovali prakticky s ľubovolným smartfónom, iPhone nevynímajúc.

Hodinky Pebble boli priekopníkom na trhu

Ošiaľ, ktorý hodinky Pebble svojho času spôsobili, napovedal, že firma sa ho pokúsi zopakovať. Na serveri Kickstarter vo februári minulého roka firma spustila už svoju druhú kampaň, na podporu druhej generácie hodiniek, Pebble Time. Tie mali na rozdiel od pôvodných Pebble farebný displej, niekoľko nových funkcií a rovnako zaujímavú cenu – 199 dolárov. Aj preto mnohí Pebble Time porovnávali napríklad s hodinkami Apple Watch.

Nastal čas, aby sa firma posunula opäť o niekoľko krokov ďalej. Rovnako ako v predošlých prípadoch, aj do tretice odštartovala svoju kampaň na serveri Kickstarter. Tentokrát verejnosť žiada o podporu dvoch nových hodiniek Pebble druhej generácie a špeciálneho zariadenia pre športovcov, Pebble Core. To, čo bolo dobré a overené si hodinky ponechali a s cenou sa posunuli opäť o čosi nižšie.

Druhá generácia hodiniek má rovnaký dizajn, no už meria aj pulz

Základný model hodiniek druhej generácie Pebble 2 je po dizajnovej stránke takmer identický so svojim predchodcom. Priveľmi sa nelíši ani svojimi funkciami a vlastnosťami. Veľký čiernobiely displej s technológiou e-ink je osadený do plastového rámčeka. Na zadnej strane hodiniek pribudol senzor pre meranie srdcového tepu, na boku sa zas nachádza mikrofónu. Pebble 2 možno používať aj vo vode, vodotesné sú do hĺbky 30 metrov. Batéria ich na jedno nabitie udrží pri živote 7 dní. Zaujímavá je najmä ich cena. V rámci kampane, ktorá bude ukončená v posledný júnový deň, si možno Pebble 2 zakúpiť za 99 dolárov. Maloobchodná cena bola stanovená na 129 dolárov.

Zariadenie Pebble Core je určené najmä... Foto: Pebble
pebble, Pebble Time 2, Pebble Core, inteligentné hodinky Zariadenie Pebble Core je určené najmä športovcom (v strede).

Druhá generácia hodiniek s farebným displejom, Pebble Time, sa takisto od predchodcu príliš neodlišuje. Farebný displej po spojení s telefónom zobrazuje upozornenia a správy, pripomienky alebo čas. Operačný systém hodiniek umožňuje aj inštaláciu prídavných aplikácií, ktorých sú tisíce. Pebble Time 2 merajú takisto pulz, využiť ich možno pri nahrávaní a odosielaní hlasových poznámok a pri monitorovaní aktivity a spánku, tak na suchu ako vo vode. Oproti klasickým Pebble 2 vydržia na jedno nabitie až 10 dní. Ich cena začína na 169 dolároch v rámci kampane Kickstarter, neskôr budú v predaji za 199 dolárov.

Zariadenie pre športovcov Pebble Core prenáša dáta cez 3G

Tretím zaujímavým zariadením, ktoré firma predstavila vôbec po prvýkrát je takzvaný Pebble Core. Drobné zariadenie, ktoré je možné pripnúť na oblečenie, pripojiť k nemu slúchadlá a počúvať hudbu za behu. Má vlastný konektor pre SIM kartu, ktorú využíva predovšetkým na prenos dát cez 3G sieť. Zariadenie prehráva hudbu napríklad zo služby Spotify bez toho, aby ju vo veľkom na vlastnú pamäť alebo zdieľalo z telefónu. Aj preto výrobca niekoľkokrát spomenul slogan “nechajte svoj smartfón doma”. Pebble Core je predovšetkým športové zariadenie, ktoré má plne nahradiť smartfónu pripnutý na rameno.

Core sleduje polohu a počet odbehnutých kilometrov pomocou vstavaného GPS. Pomocou mikrofónu tiež umožňuje nahrávať poznámky a v prípade ohrozenia odošle aj núdzovú SMS s prednou lokalitou a privolá pomoc. Zariadenie síce všetku hudbu do vlastnej pamäte neukladá, no 4 GB kapacita môže poslúžiť na uloženie niekoľkých playlistov, podcastov alebo audio kníh. Core spolupracuje s viacerými športovými aplikáciami ako je runkeeper, Strava, Record, MapMyRun alebo Google Fit. Neskôr by mali pribudnúť ďalšie.

Slúchadlá možno pripojiť aj bezdrôtovo cez Bluetooth

Na rozdiel od 3G čítačiek Kindle, Pebble neponúka neobmedzené využitie mobilných dát. To ponechá na užívateľovi, ktorý do zariadenia vloží vlastnú microSIM kartu s niektorým z hlasových a dátových programov miestneho operátora. Core ale možno využiť aj bez SIM karty, len za pomoci Wi-Fi, no užívateľ sa tým pádom ukráti o niekoľko kľúčových funkcií. Samozrejmosťou je Bluetooth, ktorý možno použiť pre pripojenie bezdrôtových slúchadiel. Zaujímavosťou je automatické prepojenie s hodinkami Pebble, ktoré možno pri behaní použiť na prepínanie skladieb alebo sledovanie vzdialenosti.

Na jedno nabitie Pebble Core nevydrží 10 dní, týždeň, ba dokonca ani celý deň. Používať ho možno 9 hodín pri zapnutom sledovaní polohy a prehrávaní hudby uloženej v zariadení. Streamovanie hudby z internetu výdrž zrejme výrazne skráti, výrobca ale nepíše o koľko. Nabíjať možno zariadenie pomocou doplnkovej bezdrôtovej podložky alebo USB kábla.

Jedno tlačidlo stačí na privolanie taxíka alebo odomknutie auta

Pebble sa snaží motivovať vývojárov, aby svoje úsilie a čas investovali aj do vývoja aplikácií pre zariadenie Core. To by mohlo byť napríklad umiestnené aj na obojku zvieraťa a sledovať jeho pohyb. Veľké tlačidlo by tiež mohlo byť použité na privolanie taxíka Uber, odomknutie auta, zapínanie a vypínanie svetiel, otváranie garáže a mnohé ďalšie. Cena je rovnako zaujímavá – 69 dolárov v predpredaji, 99 dolárov po oficiálnom spustení výroby.

Všetky tri zariadenia majú spoločnú kampaň na serveri Kickstarter. Firma Pebble Technology za jeden deň vyzbierala rekordných 7,5 milióna dolárov od viac ako 40-tisíc podporovateľov. Svoju latku si pritom nastavila skromne na jeden milión dolárov. Keďže do konca akcie zostáva ešte viac ako mesiac, možno očakávať ďalšie rekordy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Kickstarter #Apple Watch #Pebble #Pebble Time #Pebble Core