Nový patent môže ľuďom zabrániť natáčať videá na koncertoch

Apple získal patent, ktorý umožní blokovať natáčanie videí a fotenie na koncertoch a na verejných priestranstvách. Technológia môže nájsť využitie aj v galériách a na rôznych výstavách.

02.07.2016 11:24
Beyoncé The Mrs. Carter Show World Tour 2013 -... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Bežne dostupné smartfóny so sebou okrem iného priniesli aj to, že ľudia si s ich pomocou chcú na hudobných koncertoch natočiť alebo nafotiť svojho obľúbeného interpreta. Nie je nič neobvyklé, ak z početného davu vystrkujú ruky so smartfónom, ktoré bránia vo výhľade. Spoločnosť Apple má patent, ktorý tomu môže zabrániť.

Patent popisuje spôsob, ako možno smartfónom zabrániť natáčať a fotiť ľudí a vybrané objekty vo verejnom priestranstve. Systém funguje na princípe špeciálnych kódov zasielaných cez infračervené spektrum, ktoré smartfónu oznámia, že na danom mieste nie je možné zhotovovať digitálny záznam. Užívateľovi sa následne na displeji smartfónu zobrazí oznam, že nahrávanie bolo deaktivované.

Namiesto foťáku online sprievodca

To, čo môže potešiť správcov pamiatok a organizátorov koncertov ale môže vyvolať presne opačný efekt na strane bežných ľudí, ktorým budú tieto technológie prakticky nanútené. Na druhej strane nikde nie je napísané, že bude využívaná na miestach, kde by spôsobila frustráciu zúčastnených. Oveľa lepším príkladom než koncerty sú múzeá a galérie, v ktorých môže byť inštalovaný vysielač zabraňujúci foteniu, alebo naopak umožňujúci poskytnúť doplnkové informácie o objekte, na ktorý užívateľ namieri svoj smartfón. Na displeji sa potom namiesto spúšte fotoaparáta objavia informácie o artefakte.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #koncert #fotenie #patent