Pokémonová mánia už zasiahla aj Slovensko. Prilákala aj vás?

Kultovú hru Pokémon Go už možno hrajú aj vaše deti alebo kolegovia z práce. Ak ju nepoznáte, možno je na čase dozvedieť sa o nej niečo viac. Hra totiž môže stáť na začiatku novej éry hrania hier. Obrovský záujem o ňu tiež spôsobil, že v krajinách, kde nebola oficiálne dostupná, ľudia do svojho mobilu nevedomky inštalovali malvér.

17.07.2016 11:40
Pokémon, Pokémon Go Foto:
Hra Pokémon GO sa stala za jeden týždeň svetovým fenoménom.
debata (16)

Nemusíte byť fanúšikom Pokémonov aby vás úplne pohltila hra Pokémon Go, ktorá sa za niekoľko dní stala hitom a fenoménom zároveň. Hovorí sa o nej, že môže úplne zmeniť spôsob hrania hier. Namiesto statického herného prostredia do hrania zapája virtuálnu realitu bez toho, aby užívateľ musel použiť špeciálne okuliare či iné príslušenstvo.

V súčasnosti je Pokémon GO najsťahovanejšou bezplatnou hrou na zariadeniach so systémom iOS a Android. Za sedem dní si ju do mobilu nainštalovalo až 65 miliónov Američanov, desiatky miliónov Austrálčanov a obyvateľov Nového Zélandu. Nedočkavci z Európy si museli na hru počkať o týždeň dlhšie, prípadne si ju nainštalovať cez účet zaregistrovaný v zámorí. Mnoho z nich tak urobilo, no niektorí sadli na lep podvodníkom, ktorí využili situáciu a hru ponúkali k stiahnutiu na neoficiálnych stránkach. Často pritom išlo o podvod, pri ktorom si užívateľ do svojho mobilu stiahol a nainštaloval aplikáciu obsahujúcu malvér. To už ale neplatí, hra je od 16. júla dostupná aj na Slovensku a inštalačný balíček nie je potrebné sťahovať z iných než oficiálnych zdrojov.

Pri registrácii do hry Pokémon GO je možné... Foto: Pokémon GO
Pokémon Go, Pokémon Pri registrácii do hry Pokémon GO je možné použiť prepojený účet na Google.

O čom je hra Pokémon GO?

Príšerky zo seriálu, ktorý zažil svoj vrchol v polovici 90. rokov rokov, ožili v interaktívnej mobilnej aplikácii. Človek, ktorý si ju nainštaluje a zaregistruje sa, sa môže stať trénerom kreslených postavičiek, ktorého úlohou je hľadať nových pokémonov, pridať ich do svojej zbierky a získať prevahu nad ostatnými “lovcami” pokémonov. Postačí, ak je hra zapnutá, a pri potulkách mestom vám mobil zavibruje, ak sa náhodou vo vašom okolí bude nejaký pokémon nachádzať. Potom už len vytiahnete mobil z vrecka a na virtuálnej mape začnete postavičku hľadať. Keď sa priblížite do jej tesnej blízkosti, zobrazí sa vám na displeji, umiestnená priamo v danom prostredí.

My sme ju napríklad našli v záhrade na okraji dediny. Za pokémonom sme sa museli vydať po zablatenej ceste a aby sme sa stali jeho pánom, viackrát sme po ňom hodili bielo-červenú Pokéloptu, až kým sa do nej nechytil. Chytiť prvého pokémona nebolo nič ťažké. Pri dlhšom hraní však sami zistíte, že niektorí pokémoni sa chyteniu vyhýbajú, na bežné hádzanie lopty nereagujú alebo pred vami dokonca začnú utekať. Aby ste zistili aký silný a odolný pokémon je, môžete sa pozrieť na jeho takzvané bojové body (označované ako CP) alebo farebné kruhy, ktoré sa okolo neho nachádzajú. Ak je kruh zelený, chytiť pokémona je jednoduché. Žltý znamená strednú obtiažnosť a červený vysokú.

Pri hraní Pokémon GO na nás čakal príšerka v... Foto: Pokémon GO
Pokémon Go, Pokémon Pri hraní Pokémon GO na nás čakal príšerka v strede záhrady.

Do zbierky možno získať 151 pôvodných pokémonov, aj keď v súčasnosti už existuje až 700 rôznych typov príšeriek, z ktorých niektoré budú do hry postupne pribúdať. Na začiatku sú však na výber len traja základný pokémoni, Charmander, Squirtle a Bulbasaurus. Najznámejší žltý pokémon – Pikaču v úvode na výber nie je, no na internete sa už objavili triky, pomocou ktorých ho možno získať.

Pokémona si môžete vycvičiť aj neďaleko hradu či kostola

Aby ste mohli chytiť viacerých pokémonov, musíte použiť lopty, po ktoré sa musíte zastaviť na miestach zvaných Pokéstops, ktoré majú na mape modrú značku. Keď už máte pokémonov chytených dostatok, môžete ich začať trénovať. Na to sú zas určené špeciálne telocvične zvané Pokégyms, kde sa z obyčajnej príšerky môže stať agresívny dinosaurus schopný zaútočiť na nepriateľa. Telocvične sa nachádzajú na rôznych miestach, vrátane rôznych pamätníkov alebo významných budov. Ak preto uvidíte ako sa pred radnicou zoskupuje niekoľko ľudí s telefónom v ruke, pravdepodobne ide o trénerov pokémonov, ktorí svoje príšerky práve cvičia alebo sa snažia získať loptu na ich chytanie.

Pokémon GO hráča upozorní, ak sa v jeho okolí... Foto: Pokémon GO
Pokémon Go, Pokémon Pokémon GO hráča upozorní, ak sa v jeho okolí nachádza nejaká príšerka.

Po prvej návšteve telocvične, ktorá je možná až po tom, čo sa ako tréner pokémonov nachádzate na piatej úrovni, si musíte vybrať jeden z troch tímov, ktorého budete súčasťou spolu s ostatnými hráčmi. Tímy sa môžu následne dostať do vzájomnej konfrontácie, pri ktorej využijú práve bojových pokémonov.

Okrem chytania pokémonov môžete získať aj akési vajíčka, z ktorých sa pokémon vyliahne. Lopty aj vajíčka je možné nie len nájsť, ale aj kúpiť. Práve to je hlavným zdrojom príjmov pre tvorcov hry. Za virtuálne Poképeniaze, ktoré si môžete vymeniť za 99 centov až 99 eur, si v obchode môžete zakúpiť lopty, vajíčka či rôzne vylepšenia. Aby sa z vajíčka vyliahol pokémon, je potrebné umiestniť do inkubátora, ktorý tréner nájde vo svojom itinerári. Po tom, čo sa v ňom vajíčko nachádza, musí tréner prejsť rôznu vzdialenosť (2, 5 alebo 10 kilometrov), aby sa pokémon z vajíčka vyliahol. Hra pre tieto účely sleduje aj pohybovú aktivitu užívateľa a aj touto formou ho motivuje k pohybu. Sadnúť do auta a prejsť na druhú stranu mesta sa nepočíta. Hra zaznamenáva len chôdzu len s rýchlosťou do 15 kilometrov za hodinu.

Pokémoni vás môžu motivovať k pohybu

Aj keď si mnoho ľudí vybudovalo na hre za veľmi krátky čas závislosť, má to aj svoje plus. Hra ich motivuje, aby boli stále v pohybe, presúvali sa z miesta na miesto a to aj mimo cestičiek, ktoré dôverne poznajú. Hráči vďaka nej spoznávajú miesta, ktoré by možno dobrovoľne nenavštívili. Účelom návštevy však nie je dozvedieť sa o danom mieste viac, ale len nazbierať či vycvičiť Pokémonov. A ani zďaleka sa to netýka len detí. Pri ceste do práce možno sami zistíte, že drvivá väčšina hráčov sú dospeláci.

Tip: Už aj niektoré slovenské firmy využívajú hru Pokémon GO ako marketingový nástroj. Jedným príkladom za všetky je VÚB banka, ktorá v nedeľu 24. júla v blízkosti svojej centrály na Mlynských nivách medzi 15:00 a 17:00 spustí takzvané Lure moduly, ktoré majú za úlohou prilákať Pokémonov. Pár krokov od totho miesta sa bude nachádzať aj virtuálna telocvična pre pokémonov a ich trénerov, ktorí sú minimálne na piatej úrovni.

Pozor na výdrž na batériu

Pri hraní hry možno zistíte, že stráca prehľad o čase a poslednú vec, ktorú si na displeji všímate je ukazovateľ stavu batérie. Práve v tom je problém. Hranie Pokémon GO je náročné na batériu, nakoľko hra súčasne využíva sledovanie polohy pomocou GPS, gyroskop, kameru a prípadne aj mobilné dáta. Môže sa tak stať, že po hodine hrania zistíte, že z pôvodne plne nabitej batérie vám zostalo už len 60 percent kapacity. Pomôcť si môžete zapnutím šetriaceho režimu (funkcia je dostupná aj na Androide a iOS). Obmedziť môžete tiež používanie rozšírenej reality (v nastaveniach ako AR mode). To je režim, pri ktorom sa pokémon zjaví pred vami v prostredí, ktoré sníma kamera. Samozrejme hranie hry potom už nebude taká zábava.

A na záver, pri hraní si dávajte pozor na seba aj na svoje deti

Pozor by ste si mali dávať nie len preto, aby ste neprepadli závislosti, ale najmä preto, že pri neustálom pozeraní do displeja sa môžete stať veľmi ľahko účastníkom nehody. Pozor si dajte hlavne mestách, pri prechádzaní sa ulicami, na križovatkách alebo prechodoch. Telefón na týchto miestach radšej odložte do vrecka. Pokémon si na vás počká. Ak Pokémon Go je novou zábavkou vašich detí, nespustite z nich oči, najmä ak sú menšie. V zahraničí sa už objavili aj prvé prípady, kedy hru využívali pedofili, hľadajúci svoje obete práve v Pokémon Go. Upozornite preto svoje deti, aby sa pri hraní hry vyhýbali opusteným miestam s menšou koncentráciou ľudí a najmä vo večerných hodinách.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #android #iOS #hra #pokémon go #Pokémon