VHS kazetám odzvonilo. Onedlho pre ne vyrobia posledný prehrávač

O niekoľko týždňov čínsku fabriku firmy Funai Electric opustí posledná várka videoprehrávačov. Firma sa ako posledná rozhodla ukončiť ich výrobu. Videoprehrávače a videorekordéry už poputujú do zbierok a múzeí.

22.07.2016 19:14
videoprehrávač, video, vhs, videorekordér, sanyo Foto:
Spoločnosť Funai Electric vyrábala posledné modely videoprehrávačov pre spoločnosť Sanyo.
debata (31)

Ak ste plánovali odhodiť do zberu svoj starý videorekordér, možno by ste ešte mali svoje rozhodnutie prehodnotiť. Nový videorekordér už onedlho v bežnom predaji nezoženiete. Japonská firma Funai Electric, ktorá bola posledným výrobcom videorekordérov a videoprehrávačov, sa po 33 rokoch rozhodla ukončiť ich výrobu. Z výrobných liniek v Číne preto už onedlho zíde posledný prehrávač VHS kaziet, ktorý Funai Electric vyrábal pre spoločnosť Sanyo.

Najlepšie roky už majú dávno za sebou. Záujem je minimálny

Prehrávače videokaziet majú už najlepšie časy dávno za sebou. Kým na vrchole slávy sa ich ročne predalo až 15 miliónov kusov, v minulom roku to bolo už len 750-tisíc kusov. Mnoho pôvodných modelov sa navyše prestalo vyrábať už pred niekoľkými rokmi, zohnať na ne náhradné diely bolo preto často veľmi náročné a aj nákladné. VHS kazety v priebehu 90. rokov z trhu postupne vytlačili “dévédéčka”.

Oznámenie ukončenia výroby prehrávačov VHS kaziet prichádza len jeden rok po tom, čo spoločnosť Sony oznámila, že končí s predajom svojich videokaziet využívajúcich konkurenčnú technológiu Betamax. Ako upresňuje server BBC, Betamax bol priamym konkurentom VHS.

VHS kazety zrejme čaká iný osud, než obľúbené vinylové platne

Na druhej strane technológie, ktorým by pred pár rokmi mnohí predpovedali rovnaký osud, aký postihol VHS kazety, dnes zažívajú svoju renesanciu. Vinylové platne sa stali obľúbeným a ceneným artiklom, za ktorý sú niektorí ľudia ochotní platiť veľmi vysoké sumy, a to aj napriek tomu, že skladby svojich obľúbených interpretov môžu bez väčších problémov nájsť v online hudobných požičovniach. To isté platí aj o takzvaných instantných fotoaparátov, ktorých výrobou sa preslávil Polaroid. V malej miere, ale predsa, si svoje miesto našli na trhu aj dnes.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #video #VHS #videorekordér #videoprehrávač #Funai Electric #Sanyo #videokazety