Technics predstavil gramofón za tisíce eur. Poteší audiofilov

Popularita limitovanej edície gramofónu vyrobeného pri príležitosti 50. výročia značky Technics výrobcu primala k spusteniu sériovej výroby mierne upraveného modelu Grand Class SL-1200G. Z vinylových platí vraj dokáže vyťažiť maximum.

30.08.2016 08:00
Panasonic, Technics, gramofón Foto:
Sériovo vyrábaný gramofón Grand Class SL-1200G nahrádza vypredaný model vyrobený k 50. výročiu značky Technics.
debata

Ak stále očakávane najvyššiu kvalitu zvuku v digitálnych nahrávkach uložených v bezstratovom formáte, mali by ste zbystriť pozornosť. Technics predstavil sériovo vyrábanú verziu gramofónu Grand Glass SL-1200 s priamym náhonom, ktorý vraj dokáže vyťažiť maximum z vinylových platní. Samozrejme nezáleží len na tom, na akom médiu je nahrávka uložená, ale aj spôsob akým bola nahrávaná. To je však už iný príbeh.

Pre hudobných nadšencov, ktorí si radi priplatia

Gramofón, ktorý predstavil Panasonic pod svojou vzkriesenou značkou Technics, vychádza z beznádejne vypredaného modelu SL-1200GAE z limitovanej edície. Gramofón bol v predaji pri príležitosti 50. výročia založenia značky Technics a pravdepodobne kvôli nečakane vysokému dopytu sa firma rozhodla vyrábať ho v upravenej verzii aj sériovo. Určený je pre hudobných nadšencov, ktorí nedajú dopustiť na analógové nahrávky na vinylových platniach.

Technics sa u svojho prémiového gramofónu snažil odstrániť hlavné neduhy, ktoré trápia všetky bežné analógové gramofóny, a to vibrácie motora a drobné, no zároveň časté, kolísanie otáčok. Kolísanie údajne úplne eliminoval nový motor s priamym náhonom bez železného jadra. Drobné vibrácie zas majú pomôcť odstrániť rotačné pozičné senzory riadené mikroprocesormi. “Konštrukcia s dvoma rotormi znižuje záťaž na celý systém a pritom zachováva vysoký krútiaci moment,” tvrdí Technics.

Čistejšie prehrávanie bez kolísania otáčok a vibrácií

Tanier gramofónu je vyrobený z liatiny mosadze a hliníka s tlmiacou gumenou izoláciou, ktorá má zabrániť rezonancii a vibráciám. Na výrobu ramena bola zas použitá ľahká horčíková zliatina s upravenou technológiou výroby. Horčík by u ramena mal podľa výrobcu zaručiť lepšie zvukové vlastnosti než bežne používaný hliník. Pri zavesení bola využitá gimbalová konštrukcia, kde sa vodorovná a zvislá rotačná os stretávajú v stredovom bode. Ako vítaný doplnok je možnosť výmeny závaží s následnou zmenou vlastností reprodukcie pri každej nahrávke zvlášť.

Gramofón vybraní predajcovia naskladnia najskôr v októbri tohto roka. Predávať ho potom budú za cenu, ktorá zrejme nebude príliš vzdialená tej, za ktorú sa predávala limitované verzia gramofónu, teda zhruba tri a pol tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Panasonic #Technics #audiofil #gramofón