iPhone 7 začal novú éru bez štandardného konektoru pre slúchadlá

K iPhonu 7 už obyčajné slúchadlá nebude možné pripojiť bez špeciálneho adaptéra. To so sebou prináša viacero skrytých výhod. Konečne je vodotesný, viac miesta sa našlo aj pre batériu a stereo reproduktory.

08.09.2016 15:49
iPhone 7, Apple, iPhone Foto:
Apple predstavil nový iPhone 7 bez štandardného konektoru pre slúchadlá.
debata

Apple predstavil dva nové iPhony, ktoré sú priamymi nasledovníkmi modelov 6S a 6S Plus. Novinky s číslom sedem prinášajú niekoľko zmien, ktoré sú ukryté pod povrchom. Dizajn preto zostal takmer nezmenený. Apple sa napriek tomu odhodlal k veľmi netradičnému, aj keď očakávanému kroku, na ktorý bola podľa analytikov potrebná veľká guráž. Z tela telefónu odstránil konektor pre slúchadlá, ktorý už nahrádza len výlučne digitálny multifunkčný konektor Lightning. Rovnaký konektor, ktorým disponujú všetky iPhony od piatej generácie.

Bez konektoru pre slúchadlá, avšak s odolnosťou voči vode

Nemožnosť pripojiť k telefónu klasické slúchadlá so sebou prináša ale viacero výhod. Zvukový výstup je úplne digitálny, vďaka čomu by mala byť reprodukcia o čosi kvalitnejšia, samozrejme v závislosti od použitých slúchadiel a kvality nahrávky. iPhone je vďaka chýbajúcemu konektoru takisto vodotesný. Odstránením niektorých súčiastok zostalo viac miesta aj pre batériu. Výdrž nových iPhonov je v priemere až o hodinu, respektíve dve hodiny väčšia než u predošlej generácie.

Nové slúchadlá AirPods od Apple sú bezdrôtové. Foto: Apple
airpods, slúchadlá, Apple Nové slúchadlá AirPods od Apple sú bezdrôtové.

Aby sme ale boli presnejší, k iPhonu bude možné slúchadlá s 3,5 milimetrovým jackom predsa len pripojiť za pomoci redukcie. V balení sa už ale nenachádzajú, namiesto nich Apple k telefónu pribalí novšie slúchadlá Ear Pods s Lightning konektorom. Alternatívou sú potom bezdrôtové slúchadlá Airpods s identickým dizajnom a 24 hodinovou výdržou na jedno nabitie. Predávať sa budú ale samostatne a ich cena bude pomerne vysoká – 169 dolárov.

Bezdrôtové slúchadlá Apple k iPhonu nepribalí

Aj keď iPhonu chýba štandardný 3,5 milimetrový konektor na slúchadlá, neznamená to, že ich k nemu nemožno pripojiť. Apple k telefónu pribalí klasické slúchadlá Ear Pods, ktoré sa ale budú pripájať cez Lightning konektor. Rovnaký konektor slúži aj na prenos dát a nabíjanie. Tí, ktorí sa nechcú vzdať svojich slúchadiel so starým jackom, si budú môcť k iPhonu dokúpiť redukciu. Prípadne si dokúpiť Bluetooth variant slúchadiel Airpods, ktoré majú identický dizajn ako Ear Pods, no majú vstavanú batériu, ktorá zabezpečí ich 24 hodinovú prevádzku na jedno nabitie. Cena je však pomerne vysoká – 169 dolárov.

Slúchadlá AirPods za pomoci infračervených senzorov takisto sledujú, kedy ich má užívateľ nasadené. V momente, keď si ich z uší vyberie, sa prehrávanie pozastaví. Keďže hardvérovými tlačidlami nedisponujú, asistentku Siri bude možné privolať dvojitým poklepaním po niektorom zo slúchadiel.

„Nepopulárne“ zmeny robil Apple aj v minulosti

Odstránenie konektora pre slúchadlá možno mnohým pripomenie časy, keď sa Apple rozhodol pre obdobný krok u svojich MacBookov, z ktorých výbavy natrvalo vylúčil CD mechaniku. Nespokojní užívatelia sa napokon podvolili a dnes si túto zmenu pochvaľujú. Otázne je, či bude s odstupom niekoľkých týždňov až mesiacov rovnako vítaná aj zmena u iPhonov. V dlhodobom horizonte ale Apple dozaista nebude jedinou firmou, ktorá už so starým konektorom pre slúchadlá počítať nebude.

Pred uvedením iPhonu 7 sa špekulovalo aj o stereo reproduktoroch. Tie si napokon na zariadení predsa len našli svoje miesto. Hudbu by mali reprodukovať až dvakrát hlasnejšie než u predošlého iPhonu 6S.

Hlavné tlačidlo reaguje na tlak, foťák má dvojitú optiku

Dva nové iPhony majú okrem tejto viditeľnej zmeny aj nové domáce tlačidlo, ktoré reaguje nie len na obyčajne stlačenie ale aj na silu stlačenia. Na zmenu tlaku užívateľa upozorní vibrovaním. Väčší z dvojice, iPhone 7 Plus, už nemá len jedinú kameru, ale duálny fotoaparát s dvomi šošovkami s rôznou ohniskovou vzdialenosťou. Kombinácia šošoviek s 27 a 56 milimetrovým ohniskom umožní po softvérovej úprave zdvojnásobiť optické priblíženie. Lepšie by mal iPhone s 12-Megapixelovým snímačom fotiť aj v horších svetelných podmienkach vďaka nadštandardnej svetelnosti f/1.8. Dva objektívy Apple využije aj na takzvaný postprocesing, teda dodatočnú úpravu záberov. Softvér by si mal v novom foto-režime poradiť aj s úpravou hĺbky ostrosti.

Väčší výkon, viac pamäte, rovnaká cena

iPhony majú tiež výkonnejší procesor Apple A10 Fusion a trojgigabajtovú operačnú pamäť. Displej síce u oboch prístrojov zostal rovnaký, s identickým rozlíšením, zmenilo sa ale podanie farieb, ktoré by malo byť po vzore iPadu Pro presnejšie a svetelnosť vrátane kontrastu vyššia.

iPhone 7 bude k dispozícii v piatich farebných... Foto: Apple
iPhone 7, Apple iPhone 7 bude k dispozícii v piatich farebných odtieňoch.

Základná verzia iPhonu už nebude mať 16 ale rovnako 32 gigabajtov. Záujemca za ňu zaplatí rovnako, ako svojho času za všetky predošlé iPhony pri spustení ich predaja. To znamená 649 dolárov za základnú verziu iPhonu 7 a 749 dolárov za iPhone 7 Plus. Začiatok predaja je naplánovaný na 16. septembra, pričom záujemcovia na Slovensku si naň budú musieť počkať o týždeň dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone 7 #iPhone 7 Plus #smarten #Airpods