Xiaomi už predáva aj lacný kompakt s vymeniteľnými objektívmi

Xiaomi začalo predávať kompakt Yi M1, ktorý sa očividne inšpiroval dizajnom drahej nemeckej Leicy T. Zaujme cenou aj univerzálnym využitím. Predávať sa však bude zatiaľ len v Číne. O distribúcii do Európy výrobca nehovorí.

26.09.2016 08:00
xiaomi, Yi, M1, kompakt, bezzrkadlovka Foto:
Xiaomi začalo predávať kompakt Yi M1. Jeho cena začína na 330 dolároch.
debata (1)

Tí, ktorí sa o čínsku značku Xiaomi zaujímajú, určite vedia, že jej nenápadné logo zdobí nie len smartfóny a náramky ale aj rôznu inú spotrebnú elektroniku. Len prednedávnom firma predstavila vlastného drona, ktorý by kvôli svojej cene a výbave určite nemal uniknúť tým, ktorí uvažujú o kúpe lietajúceho robotického fotografa. Ak ale niečo v portfóliu Xiaomi doposiaľ chýbalo, boli to fotoaparáty.

Lacný kompakt, ktorý sa podobá na drahú Leicu

V týchto dňoch Xiaomi predstavilo kompaktný fotoaparát M1 s vymeniteľnými objektívmi pre formát Micro 4/3, ktorý bude vyrábať pod značku Yi. Takzvaná bezzrkadlovka svojim dizajnom pripomína kompakt nemeckej Leicy z modelového radu T. Rozdiel je však v cene. Zatiaľ čo Leica T stojí viac ako tisíc eur, Yi M1 sa bude predávať za približne štvrtinu tejto ceny.

Yi M1 disponuje 20-Megapixelovým snímačom Sony IMX 269 s možnosťou nastavenia citlivosti do ISO 25600. Foťák si poradí aj s natáčaním videa v 4K rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu, fotografie zas okrem komprimovaného formátu JPEG uloží aj do bezstratového formátu RAW pre ďalšie softvérové úpravy. Na zadnej strane prístroja sa nachádza 3-palcový dotykový displej s rozlíšením 720 × 480 bodov.

Použiť bude možné aj objektívy iných výrobcov

Záujemca si bude môcť vybrať z dvoch základných objektívov. Jeden s pevným 42mm ohniskom a svetelnosťou f/1.8, a druhý, univerzálnejší, s ohniskom 12–40mm a svetelnosťou f/3.5 až f/5.6. Majitelia kompaktu ale nebudú nijako obmedzovaní ani v prípade, ak sa rozhodnú použiť objektívy iných výrobcov.

Ak niečo fotoaparátu chýba je to elektronický hľadáčik a zabudovaný blesk. Tie si bude možné neskôr dokúpiť samostatne ako doplnkové príslušenstvo. Na druhej strane, fotoaparát dokáže komunikovať s mobilom, a to cez Bluetooth a Wi-Fi. Týmto spôsobom je možné presúvať fotografie či ovládať foťák na diaľku.

Zaujímavá cena Cenu Xiaomi nastavilo opäť veľmi veľkoryso. Telo spolu s univerzálnym objektívom 12–40mm začalo v Číne predávať za približne 330 dolárov. Variant s druhým objektívom s pevným ohniskom je o 120 dolárov drahší. O oficiálnej distribúcii do Európy výrobca ale zatiaľ nehovorí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kompakt #fotoaparát #Xiaomi #Leica #Yi #bezzrkadlovka