Nexus skončil, nahradil ho Pixel. Google predstavil svoje najlepšie smartfóny

Dva prémiové smartfóny Pixel bude pre Google vyrábať HTC. Majú vraj najlepší foťák na trhu a oba využívajú aj umelú inteligenciu. Hlasový asistent bude pozorne načúvať konverzácii s užívateľom, vyhľadávať v rozsiahlej databáze pojmov a učiť sa.

05.10.2016 16:26
google pixel, smartfón, mobil Foto:
Google predstavil dva nové smartfóny Pixel, ktoré využívajú pokročilého hlasového asistenta.
debata (1)

Google ukončil jednu éru a v zápätí začal ďalšiu. Smartfónom Nexus odzvonilo, nahradili ich dve novinky s názvom Pixel, ktoré bude pre Google vyrábať HTC. Parametrami patria k špičke na trhu. Predávať sa budú v dvoch variantoch s rôzne veľkým displejom a OLED technológiou. Väčší z dvojice XL má 5,5-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1440 bodov, menší má displej s 5-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením. Nad displejom sa potom nachádza posledná generácia ochranného sklíčka Gorilla Glass.

Najlepší foťák na trhu a možnosť natáčať 4K video

Po hardvérovej stránke má byť pýchou oboch smartfónov 12,3-megapixelový fotoaparát, ktorý má byť podľa Googlu a aj nezávislých testov firmy DxO Labs najlepším na trhu. Aj svetelnosť objektívu s f/2.0 je o čosi lepšia než u niektorých konkrenčných prístrojov. Smartfón si okrem natáčania videí vo Full HD rozlíšení s maximálne 120 snímkami za sekundu poradí aj s videom so štvornásobne vyšším rozlíšením. V rozlíšení 4K bude potom možné natáčať s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Na prednej strane sa potom nachádza foťák s ôsmimi megapixelmi s o čosi horšou svetelnosťou f/2.4.

Smartfóny Pixel využívajú AMOLED displej s 5 a... Foto: Google
google pixel, smartfón, mobil Smartfóny Pixel využívajú AMOLED displej s 5 a 5,5-palcovou uhlopriečkou.

Namiesto osemjadra si Google vybral štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 821 (frekvencie 2× 2,15 GHz a 2× 1,6 GHz) a grafický procesor Adreno 530. Operačná pamäť má kapacitu 4 gigabajty. Dáta možno ukladať na vnútornú pamäť s kapacitou 32 alebo 128 gigabajtov. Variant so 64 gigabajtami v ponuke chýba. Výrobca sa vyhol aj microSD kartám. Užívateľov by ale mohla potešiť prémiová ponuka Googlu, ktorý im prisľúbil neobmedzenú kapacitu pre fotografie vo vlastnom cloude. Štandardný konektor pre slúchadlá ešte výrobca odstrániť nestihol.

Google majiteľom smartfónov ponúkne okamžité aktualizácie

Ako uviedol server BBC, majitelia niektorej z noviniek získajú aj ďalší bonus navyše – okamžité bezpečnostné aktualizácie, ktoré si telefón stiahne a nainštaluje bez toho aby na seba pútal užívateľovu pozornosť. Zatiaľ bola oznámená len oficiálna cena pre americký trh, keďže do Európy sa telefóny dostanú s niekoľkotýždňovým oneskorením. Menší z dvojice budú predajcovia ponúkať za cenu začínajúcu na 649 dolároch. Pixel XL bude o 120 dolárov drahší.

Umelá inteligencia sa ukrýva sa pokročilým hlasovým asistentom

Konkurenčnú výhodu majú novinky získať aj vďaka inteligentnejšiemu asistentovi, ktorý využíva umelú inteligenciu na presnejšie rozpoznávanie hlasových povelov. Asistent nie len že čerpá z neustále sa rozširujúcej znalostnej databázy Googlu, ktorá už obsahuje viac ako 70 miliárd rôznych a navzájom prepojených informácií ale takisto dlhodobo sleduje konverzáciu s užívateľom a učí s z nej. Vďaka tomu vie nájsť medzi jednotlivými požiadavkami rôzne spojitosti a poskytnúť presnejšiu odpoveď.

Funkcia hlasového asistenta, ktorý načúva požiadavkám rovnako intenzívne ako hlasová asistentka Alexa od Amazonu, bude mať kvôli obavám o ochranu súkromia zrejme aj veľa odporcov. “Spoločnosť bude musieť presvedčiť používateľov, že rozprávanie sa s jediným virtuálnym asistentom má viac výhod než používanie samostatných aplikácií,” upresnilo britské BBC. Za to, že užívateľ Googlu poodhalí viac zo svojho súkromia získa asistenta, ktorý mu dokáže naplánovať schôdzky, návštevu kina, reštaurácie, zarezervovať stôl či objednať hlavné jedlo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #HTC #Alexa #hlasový asistent #Nexus #Pixel