Nový počítač od Microsoftu prekvapil cenou, hardvérom a ovládaním

Namiesto produktov pre masy sa bude Microsoft viac zameriavať na produkty pre špecifický okruh používateľov, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Počítač Surface Studio je toho dôkazom. V základnej konfigurácii stoji bezmála tri tisícky. Má však čo ponúknuť.

27.10.2016 17:15
Microsoft, Surface Studio, počítač Foto:
Microsoft predstavil počítač Surface Studio pre grafikov a dizajnérov.
debata (4)

Microsoft prechádza viacerými zmenami, ktorých dôkazom sú aj predstavené novinky. Hlavným mottom je jednoduchosť, zrozumiteľnosť a čistý dizajn. Inšpiráciu firma nehľadala ďaleko. Stolový počítač Surface Studio a notebook Surface Pro výrazne pripomínajú dlhodobý koncept počítačov Applu.

LCD panel v počítači Surface Studio má hrúbku len 1,3 milimetra

Surface Studio je stolový počítač typu All-in-one (z angl. všetko v jednom) s najtenším, takzvaným PixelSense, LCD displejom na svete, ktorého panel má hrúbku len 1,3 milimetra. Spolu s rámom má hrúbku len 12,5 milimetra. Vertikálne a horizontálne nastaviteľný 28-palcový displej s 13,5 miliónom pixelov (s hustotou 192 PPI) je pripojený k hranatej základni, v ktorej sa ukrýva výkonný hardvér. Konkrétne šiesta generácia procesorov z rodiny Intel i5 a i7, grafický čip nVidia GeForce s dvomi či štyrmi gigabajtami pamäte, maximálne 32 gigabajtov operačnej pamäte a až 2-terabajtový pevný disk. K základni je možné pripojiť štyri USB 3.0 zariadenia, či sekundárny displej. Nechýba ani čítačka SD kariet konektor pre pripojenie sieťového kábla.

Displej podporuje funkciu zvanú TrueScale, teda zobrazenie objektov v ich skutočnej veľkosti. To privítajú najmä dizajnéri a grafici, ktorí si budú môcť prispôsobiť nie len veľkosť objektov ale v konečnom dôsledku aj použitý farebný priestor.

Hlavnou hviezdou programu je inovatívny ovládač Surface Dial

V prípade Surface Studio by však bolo nefér nespomenúť ovládací prvok, ktorým Microsoft prekvapil zrejme najviac. Je ním špeciálny ovládač Surface Dial v tvare hokejového puku, ktorý funguje úplne inak než klávesnica a myš. Vďaka hmatovej odozve sprístupňuje úplne nový spôsob ovládania vybraných aplikácií. Funkcie, ktoré by boli inak prístupné len z kontextového menu aplikácie sa tak rôznym presúvaním a otáčaním ovládača objavia priamo na displeji.

Jednou z najvýraznejších noviniek Microsoftu je... Foto: Microsoft
Microsoft, Surface Studio, počítač, Surface Dial Jednou z najvýraznejších noviniek Microsoftu je ovládač Surface Dial s hmatovou odozvou (na obrázku).

V grafických programoch je napríklad možné veľmi jednoducho meniť farby, štruktúru a použité nástroje. Ovládač je po sklopení displeja možné položiť priamo naň a pri kreslení ho presúvať a ovládať s ním rôzne prvky. Microsoft ho k inak veľmi drahému desktopu nepribalí. Záujemca si bude musieť Surface Dial zakúpiť samostatne za 100 dolárov. Čo ale poteší je fakt, že si ho budú môcť zakúpiť a používať aj majitelia bežných počítačov so systémom Windows 10.

Už nie pre masy, ale pre vybraných náročných užívateľov

Surface Studio je dôkazom, že Microsoft sa vydal úplne iným smerom, než na aký boli užívatelia zvyknutí. Produkty už nechce vyrábať pre masy, ale najmä pre vybrané skupiny používateľov. Podobnú stratégiu malo kedysi aj Apple. Relatívne malá, ale zato bonitná, skupina spotrebiteľov bola ochotná platiť prémiovú cenu za prémiový produkt, čo je niečo, čo zrejme očakáva aj Microsoft. Počítač Studio bude v najnižšej konfigurácii (procesor i5, 8 GB RAM a 2 GB grafická karta a 1 TB pevný disky) dostupný za necelých 3-tisíc dolárov, čo je naozaj priveľa. Najvyššia konfigurácia bude ešte o ďalších 1200 dolárov drahšia. Firma si však uvedomuje, že zlatá éra stolových počítačov už zrejme skončila a tí, ktorí ich naďalej používajú, majú veľmi špecifické potreby.

Notebook Surface Book i7 má až 16-hodinovú výdrž na batériu

Druhým predstaveným produktom je notebook Surface Book i7, ktorý dizajnom pripomína konkurenčné MacBooky. Priveľmi sa od nich nebude líšiť ani cenou, ktorá začína na 2399 dolároch v základnej konfigurácii s s Core i7 procesorom, grafickou kartou nVidia GeForce GTX 965M s dvomi gigabajtami pamäte, ôsmimi gigabajtami operačnej pamäte a 256-gigabajtovým SSD diskom. Notebook sa môže pochváliť až 16 -hodinovou výdržou na batériu. V najvyššej konfigurácii má notebook 16 gigabajtov operačnej pamäte a terabajtový disk. Jeho cena je až 3299 dolárov.

Notebook Surface Book i7 má maximálne 16... Foto: Microsoft
Microsoft, Surface, počítač, Book i7 Notebook Surface Book i7 má maximálne 16 hodinovú výdrž na batériu. Takisto má tiež mimoriadne vysokú cenu.

Zaujímavý ťah môže Microsoft dostať do konkurenčnej výhody

Microsoft predstavenie noviniek naplánoval veľmi prezieravo – len jeden deň pred očakávaným predstavením produktových noviniek Applu. Aby si Apple svojich zákazníkov udržal, aj keď ich lojalitu nemožno spochybňovať, musí produkty častejšie inovovať. Stolový počítač Mac Pro, ktorý má nadštandardný výkon a aj cenu, sa od roku 2013, kedy bol oficiálne predstavený, žiadnej veľkej aktualizácie nedočkal. Ako upozorňujú viacerí analytici, notebooky Apple na tom nie sú o nič lepšie. Cyklus ich obnovy je skrátka pridlhý. Z toho všetkého by mohol Microsoft v blízkej budúcnosti profitovať. Nehovoriac o tom, že počítače iMac, ktoré môžu byť hlavným rivalom pre Surface Studio nemajú ani dotykový displej a ani toľko interaktívnych ovládacích prvkov. So všestranným trackpadom (pozn. ovládač s dotykovou plochou) by si už Apple nemusel vystačiť.

Počítač Surface Studio bude prvým záujemcom, ktorí si ho predobjednajú, doručený najskôr 15. decembra. Neočakáva sa, že Microsoft bude novinku vyrábať vo veľkom, spočiatku bude skôr reagovať na dopyt. Môže sa preto stať, že k ďalším záujemcom sa počítač dostane až na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Microsoft #all-in-one #Surface #Surface Studio