MacBook Air skončil. Nahradil ho nový MacBook Pro s dotykovým panelom

MacBook Air sa už zrejme ďalšej aktualizácie nedočká. Nový MacBook Pro je nie len tenší ale aj výkonnejší a vôbec po prvýkrát disponuje aj malou dotykovou plochou, ktorá nahradila funkčné klávesy a slúži aj ako čítačka odtlačkov prstov.

29.10.2016 17:45
MacBook Pro, Apple Foto:
Nový MacBook Pro má špeciálny dotykový displej namiesto funkčných kláves.
debata

Apple koncom týždňa predstavil nový MacBook Pro so špeciálnou dotykovou plochou, ktorá môže zobrazovať rôzne ikony podľa aktuálne spustenej aplikácie. Takzvaný Touch Bar kompletne nahradil funkčné klávesy, ktoré sa pôvodne nachádzali na jeho mieste. Novinka však príliš neprekvapila, keďže sa o nej diskutovalo už dlhšiu dobu.

Špeciálna dotyková plocha nad klávesnicou je univerzálnym pomocníkom

Úzka dotyková plocha môže napríklad zobrazovať záložky z internetového prehliadača, návrhy slov pri písaní textu, smajlíky a mnohé ďalšie skratky. Nachádza sa v nej aj snímač odtlačkov pre potvrdzovanie platieb a prihlasovanie sa. Ako upozornili niektorí analytici, dotyková plocha je akýmsi kompromisom zo strany Applu, ktorý sa dlhodobo bráni použitiu dotykového displeja.

Apple predstavil nové MacBooky Pro. Sú tenšie a... Foto: Apple
macbook pro, Apple Apple predstavil nové MacBooky Pro. Sú tenšie a majú aj špeciálny dotykový displej.

MacBook Pro má tiež väčší dotykový touchpad s funkciou Force Touch (pozn. reaguje na silu stlačenia), štyri kombinované USB-C a Thunderbolt porty a procesor, ktorý si lepšie poradí so spracovaním 3D grafiky. Spomínané USB-C porty budú slúžiť nie len na pripojenie externých zariadení a displeja ale aj na napájanie. Notebooku ale chýba čítačka kariet či HDMI port. Potrebné budú preto rôzne adaptéry. Aj keď by to zrejme mnohí čakali, Apple z MacBooku konektor pre slúchadlá neodstránil. Zatiaľ.

MacBook Air sa zrejme už ďalších vylepšení nedočká

Zdalo sa, že Apple kvôli prípravám nových iPhonov na počítače a notebooky Mac akosi pozabudol. Poslednú verziu MacBooku Pro predstavil ešte v roku 2015 a to isté platí aj o MacBookoch Air, ktoré sa ale tentokrát aktualizácie nedočkali. A zrejme sa ani nedočkajú. Všetko nasvedčuje tomu, že s MacBookmi Air už Apple do budúcnosti nepočíta.

V najnovšej reklame sa napríklad chváli tým, že MacBook Pro je už tenší než MacBook Air. Aj to môže byť signálom, že model Air sa už nemá kam ďalej posunúť, respektíve nie je vôľa ho ďalej zdokonaľovať. Displej s vysokým rozlíšením dal Apple radšej drahšiemu 12-palcovému MacBooku, ktorý možno označovať za nástupcu MacBooku Air. Aj keď s jeho aktualizáciou sa firma zjavne tiež neponáhľa.

Cena za nový MacBook je ale privysoká. Začína na necelých 1800 dolároch za 13-palcový model a 2400 dolároch za 15-palcový model.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #Macbook Air #MacBook #MacBook Pro