Mobilná aplikácia od Googlu naskenuje a vyretušuje staré fotky

Aplikácia PhotoScan dokáže odfotiť a vyretušovať staré fotky z rodinného archívu. Zaostrí a zbaví ich aj neželaných odleskov. Dostupná je zadarmo pre mobily s Androidom a systémom iOS.

16.11.2016 14:30
Google, PhotoScan, Foto:
Mobilná aplikácia PhotoScan je dostupná zadarmo.
debata

Roztriediť a archivovať kvantum starých fotiek z minulosti je zväčša veľmi pracné. Nehovoriac o prípadnej digitalizácii, ktorá je s použitím skeneru veľmi zdĺhavá a väčšinu ľudí za krátku dobu prestane baviť. Pomôcť by mohla nová bezplatná mobilná aplikácia od Googlu s názvom PhotoScan, ktorá vyvolané a vytlačené fotografie odfotí a následne aj vyretušuje. Aplikáciu si môžu do mobilu stiahnuť majitelia zariadení so systémom Android a iOS.

PhotoScan fotky vyretušuje a zbaví odleskov

Aplikácia PhotoScan automaticky identifikuje okraje fotky, zarovnáva a otáča ju a odstraňuje z nej rôzne odlesky, ktoré vznikli pri fotení. Každú fotku je pritom potrebné odfotiť niekoľkokrát, pod rôznymi uhlami. Snímky aplikácia pospája, vyretušuje a uloží do albumu, prípadne automaticky roztriedi a nahrá do online knižnice Fotky Google. Len pre informáciu, fotky do rozlíšenia 12 megapixelov je možné ukladať na servery Googlu bez akýchkoľvek obmedzení. Google pred časom veľkoryso pozmenil obmedzenia vo veľkosti fotiek nahraných do cloudu.

Kľúčom k úspechu pri retušovaní fotiek je použitý algoritmus, ktorý porovnáva pixely na každej zo štyroch snímok, ktoré aplikácia najprv rozdelí na niekoľko štvorcov. Na výslednej fotografii sú následne pospájané najkontrastnejšie štvorce, čoho výsledkom je ostrá fotka bez nežiadúcich odrazov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #fotografie #PhotoScan