Svoj starý počítač ešte nevyhadzujte. Vyskúšajte na ňom Pixel OS

Pixel OS je jednoduchý operačný systém určený najmä pre miniatúrne počítače Raspberry Pi. Bez problémov ale funguje aj na bežných počítačoch a notebookoch. Stačí ho skopírovať na USB kľúč alebo CD a používať ho kdekoľvek.

23.12.2016 07:00
Raspberry Pi, Pixel, počítač, operačný systém Foto:
Operačný systém Pixel OS je možné používať na ktoromkoľvek počítači.
debata

Organizácia Raspberri Pi, ktorá stojí za vývojom lacného miniatúrneho počítača s rovnomenný názvom, predstavila optimalizovanú a vynovenú verziu operačného systému s názvom Pixel. Používať ho je možné aj na bežných počítačoch s minimálne 512 megabajtovou operačnou pamäťou. V takomto prípade ho nie je potrebné ani len inštalovať. Postačí, ak si užívateľ na do počítača stiahne balíček, ktorý následne napáli na DVD alebo skopíruje USB kľúč. Po spustení počítača, ak má povolené načítanie systému z externého zdroja, si môže vybrať jednu z troch možností ako systém Pixel spustiť.

Stačí skopírovať na USB kľúč alebo CD a spustiť odkiaľkoľvek

Pri prvej z nich systém ukladá zmeny, ktoré užívateľ v priebehu používania systému vykoná, na USB disk (ak má voľnú kapacitu). Pri druhej a tretej je možné vybrať si spustenie systému bez zmien alebo bez ich ukladania na disk. K dispozícii je teda vždy čistá verzia systému so všetkými predinštalovanými programami. Pri napálení na CD alebo DVD ukladanie zmien dostupné nie je.

Pixel má jednoduché a prehľadné prostredie

Pixel je tým, čo väčšina používateľov od desktopového prostredia vyžaduje – čisté, moderné používateľské rozhranie, predinštalovaný kancelársky softvér, nástroje na programovanie a prehliadač Chromium s viacerými doplnkami vrátane Adobe Flash," píše na svojom blogu zakladateľ Raspberry Pi, Eben Upton. Ak by sa niekomu ponuka aplikácií málila, môže si vybrať z niekoľkých tisok ďalších, určených pre linuxové distribúcie Debian.

Pixel OS je jednoduchý operačný systém s... Foto: Raspberry Pi
Raspberry Pi, Pixel, počítač, operačný systém Pixel OS je jednoduchý operačný systém s predinštalovaným základným balíkom aplikácií.

Operačný systém Pixel môžete použiť napríklad na cestách a pri využívaní cudzieho hardvéru, na ktorom chcete mať k dispozícii svoj vlastný systém s vlastnými dátami a nastaveniami. Eben Upton ako príklad tiež uvádza použitie v školách. Pripomína však, že súčasná verzia nie je finálna, preto sa môže stať, že s niektorým hardvérom systém nebude korektne spolupracovať. Chýbať môžu napríklad ovládače pre Wi-Fi a Bluetooth adaptér.

Na stránke projektu sa nachádza detailný návod ako systém nainštalovať na USB kľúč alebo napáliť na DVD.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operačný systém #linux #Raspberry Pi #Pixel #Debian