Slovak Telekom ponúkne inteligentné spotrebiče ako službu

Za mesačný poplatok si bude môcť záujemca od Telekomu prenajať žiarovky, požiarny hlásič, kameru či detektor pohybu. Zaviazať sa však musí na dva roky. Rovnakú službu akú Telekom od prvého februára ponúkne na Slovensku má aj nemecký T-Mobile. Zariadení má však v ponuke niekoľkonásobne viac.

31.01.2017 11:45
Slovak Telekom, SmartHome Foto:
Slovak Telekom od 1. februára zaraďuje do ponuky ekosystém inteligentných zariadení SmartHome.
debata (2)

S veľmi zaujímavou ponukou prichádza na trh operátor Slovak Telekom. Od stredy 1. februára do svojej ponuky zaradí hneď niekoľko inteligentných zariadení, ktoré si budú môcť zákazníci zakúpiť alebo za mesačný poplatok prenajať. Podobnú službu už v minulosti ponúkal aj Orange – určená však bola primárne firemným zákazníkom, ktorí si mohli od operátora v rámci balíka telemetrie a monitoringu prenajať napríklad bezpečnostnú kameru.

Žiarovky, detektory pohybu aj inteligentné zásuvky

Telekom svojim rezidenčným zákazníkom na začiatok ponúkne desať inteligentných zariadení počnúc žiarovkami, interiérovou kamerou, detektorom pohybu a dymovým senzorom. Mesačný prenájom, či lepšie povedané splátka, sa bude odvíjať od koncovej ceny zariadenia v rozpätí od 0,99 eura do 5,99 eura. Najlacnejší je prenájom centrálneho ovládača k žiarovkám Philips Hue, najdrahšia zas interiérová kamera D-Link. Po 24 mesiacoch zákazník zariadenie splatí a môže si ho ponechať.

Služba, ktorú bude Telekom na Slovensku ponúkať je v podstate identická s tou, ktorú ponúka nemecký T-Mobile, zastrešovaný materskou spoločnosťou Deutche Telekom, ktorej je aj Slovak Telekom súčasťou. Zariadení ponúka nemecký Telekom niekoľkonásobne viac a sú súčasťou produktového balíka Magenta SmartHome.

Uvítací balíček Telekom doručí s dvoma senzormi

Každému zákazníkovi, ktorého ponuka Telekomu osloví, operátor doručí uvítací balíček so základňovou stanicou, pohybovým senzorom a senzorom otvorených dverí. Zariadenia si bude musieť nainštalovať sám, prípadne za jednorazový poplatok objednať návštevu technika. Podľa hovorcu Telekomu, Petra Gálika, nebude možné k systému pripojiť iné inteligentné zariadenia, ktoré zákazník už vlastní, a to ani v prípade, ak sa model zhoduje s tým, ktorý má vo svojej ponuke operátor. Dôvodom je použitý firmvér, ktorý si pre svoje potreby upravuje Telekom.

V ponuke SmartHome od Telekomu sa zatiaľ... Foto: Slovak Telekom
Slovak Telekom, SmartHome V ponuke SmartHome od Telekomu sa zatiaľ nachádza 10 inteligentných zariadení.

Služba SmartHome je dostupná len s viazanosťou na dva roky a so základným mesačným poplatkom 10,99 eura, ku ktorému sa pripočívajú poplatky za ďalšie prenajaté zariadenia.

Len s viazanosťou na dva roky a cenou od 10,99 eur mesačne

Zákazník si môže od Telekomu prenajať interiérovú kameru D-Link DCS-2132L za 5,99 eura, žiarovku Philips Hue za 1,99 eura, diaľkový ovládač Phlips Hue za 0,99 eura a centrálnu jednotku Philips Hue za 2,99 eura. Od rovnakého výrobcu je na výber aj LED pás a prenosná lampa. Telekom si nechal na mieru vyrobiť senzor otvorených dverí, pohybový senzor a dymový detektor, za ktoré si účtuje zhodne po 1,99 eura mesačne. Za inteligentnú zásuvku zákazník zaplatí 2,99 eura mesačne.

Kľúčovým prvkom ekosystému je spomínaná základňová stanica, ktorá prepája viaceré komptabilné zariadenia a umožňuje ich ovládanie na diaľku. Stanicu je možné ovládať centrálne prostredníctvom mobilnej aplikácie pre zariadenia s Androidom a iOS. Aplikácia je lokalizovaná do slovenčiny a slúži nie len na ovládanie ale aj inštaláciu nových zariadení a ich spárovanie s centrálou. Podrobnejší prehľad o zariadeniach, ktoré by mali byť s centrálnou jednotkou Telekomu kompatibilné, možno získať na stránke nemeckého T-Mobilu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #inteligentná domácnosť #inteligentné spotrebiče #magenta #SmartHome