Spotify pripravuje predplatné s hudbou v CD kvalite

Hudobná služba Spotify onedlho sprístupní predplatné s hudbou v najvyššej možnej kvalite, ktorá je v podstate identická s kvalitou nahrávky na CD nosiči. Mesačný poplatok môže byť až dvojnásobne vyšší než u bežného prémiového predplatného.

04.03.2017 11:40
hudba, počúvanie, spotify, apple, beats,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak radi počúvate hudbu v najvyššej možnej kvalite, zväčša nemáte veľa možností, ako si ju zaobstarať. Buď si kúpite klasické cédéčko alebo pri troške šťastia v niektorom z online obchodov nájdete na stiahnutie album aj vo formáte, ktorý zachováva pôvodný charakter a kvalitu nahrávky. Jednou z mála hudobných služieb, ktoré za mesačný poplatok ponúkajú aj prístup k nahrávkam v bezstratovom formáte, je Tidal. Na rozdiel od služieb, ktoré mu konkurujú najmä obsahom, je jeho predplatné dvojnásobne drahšie, nehovoriac o vyšších nárokoch na objem prenesených dát (bežný album v CD kvalite má veľkosť 200 až 400 megabajtov).

Za hudbu v najvyššej kvalite sa pripláca

Hudobná služba Tidal sa už od svojho vzniku profilovala ako alternatíva k Spotify, Deezeru, Hudbe Google a ďalším, ktoré hudbu vo vyššej, než štandardnej kvalite (320 kbps) neponúkali. Výška predplatného však bola pre mnohých privysoká, navyše Tidal neponúkal hudbu v nižšej kvalite, čo mnohých odradilo. Až neskôr k 20-eurovému predplatnému pridal o polovicu lacnejší variant, pri ktorom je hudba dostupná aj v MP3 kvalite.

Spotify ponúkne nový variant predplatného s hudbou v CD kvalite

Spotify sa vybralo opačným smerom. Ľudí najprv naučilo platiť mesačný poplatok za počúvanie hudby a vyššia kvalita mala prísť na rad až neskôr. Zdá sa, že nadišiel ten správny čas. Služba vybraným užívateľom ponúkla možnosť počúvať hudbu aj v CD kvalite. Onedlho tento variant ponúkne všetkým používateľom, ktorí si budú môcť vybrať, v akej kvalite si vypočujú skladby svojich obľúbených interpretov.

Služba zatiaľ testuje odozvu na vyššiu cenu

Za hudbu v najvyššej kvalite si bude Spotify účtovať buď päť alebo desať eur nad rámec prémiového predplatného. Napríklad na Slovensku by záujemca za variant s názvom Spotify Hi-Fi zaplatil nie 7 ale bezmála 12, respektíve 17 eur mesačne. Konečné rozhodnutie o cene zatiaľ nepadlo. Podľa serveru The Verge firma zatiaľ testuje, ako užívatelia na vyššiu cenu zareagujú, a koľkí z oslovených si variant Hi-Fi za vyššiu cenu aj predplatia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CD #Spotify #FLAC #Tidal #bezstratový formát