YouTube má nový mobilný prehrávač, ktorý šetrí dáta

Aplikácia YouTube Go výrazne šetrí mobilné dáta pri prehrávaní videí. Dostupná je zatiaľ len v Indii. V USA bude YouTube konkurovať klasickej káblovke s novou službou YouTube TV.

06.04.2017 12:00
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri sledovaní videí spotrebuje len minimum dát, umožňuje ich zdieľanie aj bez internetu a zobrazí krátke náhľady ešte pred spustením. YouTube sprístupnil novú mobilnú aplikáciu Go určenú pre rozvojové krajiny.

Aplikácia YouTube Go je určená pre obyvateľov krajín s obmedzeným prístupom k internetu. Testovaciu verziu YouTube zatiaľ sprístupnil len pre užívateľov z Indie. Aplikácia má viacero špecifík. Vytvorená bola s cieľom obmedziť prenos dát pri sledovaní videí na minimum.

V prvom rade, vybrané videá si môžu užívatelia stiahnuť do mobilu v dvoch kvalitách – nízkej a štandardnej. Sťahovanie videí je inak bežne dostupné len pre platiacich zákazníkov, ktorí využívajú službu YouTube Red. Zaujímavé sú aj náhľady videí vo forme viacerých snímok. To má uľahčiť rozhodnutie, či má zmysel si video do mobilu stiahnuť alebo nie.

Videá si môžu užívatelia medzi sebou posielať aj bez toho, aby boli pripojení na internet. Stačí ak zariadenia medzi sebou spárujú pomocou Bluetooth a videá odošlú cez Wi-Fi.

V Amerike bude YouTube konkurovať káblovke

V Spojených štátoch zas YouTube spustil službu TV, ktorá je v podstate online káblovkou s viac ako 40 televíznymi stanicami. Za prístup k nim užívatelia zaplatia 35 dolárov mesačne. YouTube očakáva, že týmto spôsobom môže získať aj úplne nových predplatiteľov, ktorí by inak za samostatný prístup ku káblovke neplatili. Navyše 35 dolárov je takmer tretina toho, čo Američania bežne platia za káblovku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #YouTube #YouTube Go #YouTube TV #káblovka