Nová zrkadlovka od Nikonu poteší najmä tvorcov videí. Podporuje aj 4K

Nikon má novú amatérsku zrkadlovku. Model D7500 sa vraj kvalitou snímok vyrovná vlajkovej lodi D500. Predstavil aj dvojicu ďalekohľadov na pozorovanie hviezd.

13.04.2017 07:00
Nikon, D7500, zrkadlovka Foto:
Nikon predtavil novú zrkadlovku pre amatérov D7500.
debata

Nie je to prevratná novinka, no poteší amatérov, ktorí sa dožadujú vyššej kvality snímok. Nikon predstavil amatérsku zrkadlovku D7500, ktorá údajne fotí rovnako dobre ako vlajková loď D500. Rozdiel je len vo výbave a doplnkových funkciách. Zrkadlovka využíva snímač formátu DX s 20,9 milióna obrazových bodov a procesor Expeed 5. Nikon rozšíril štandardný rozsah citlivosti snímača do hodnoty ISO 51200 s možnosťou ďalšieho rozšírenia až do ekvivalentu citlivosti ISO 1640000. Auto­matizovaný systém pri fotení tiež predchádza preexponovaniu, keď uprednostňuje najsvetlejšie prvky na snímke. Zaostrovanie snímok má na starosti 51-bodový ostriaci systém.

Zrkadlovka Nikon D7500 má 3.2-palcový výklopný... Foto: Nikon
Nikon, D7500, zrkadlovka Zrkadlovka Nikon D7500 má 3.2-palcový výklopný displej.

Poteší podpora 4K videí aj diaľkové ovládanie

Tí, ktorí natáčajú videá na YouTube, zväčša nahradili kameru práve zrkadlovkou. Aj to je dôvod, prečo sú zrkadlovky z roka na rok univerzálnejšie. Model D7500 už natáča videá aj v rozlíšení 4K, avšak len s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Vyššiu frekvenciu možno získať pri Full HD rozlíšení (do 60 snímok za sekundu). K dispozícii je tiež časozberné snímanie, tak pri 4K ako aj Full HD rozlíšení. Výklopný dotykový displej (s uhlopriečkou 8 centimetrov) je už samozrejmosťou. Namiesto displeja je pri fotení možné použiť aj optický hľadáčik, ktorý pokrýva 100 percent obrazového poľa, prípadne diaľkové ovládanie cez aplikáciu SnapBridge v mobile.

Foťák je o pár gramov ľahší než jeho predchodca. Jeho telo má 640 gramov a výrobca vylepšil aj úchop a odolnosť (napríklad proti dažďu).

Nikon predstavil aj ďalekohľady na pozorovanie hviezd

Nikon spolu so zrkadlovkou predstavil dva ďalekohľady radu WX určené na pozorovanie hviezd. Oba (WX 7×50 IF a WX 10×50 IF) využívajú systém šošoviek, ktorý koriguje zakrivenie zorného poľa tak, aby bol obraz rovnaký v strede ako aj na okraji.

Dva nové ďalekohľady Nikon sú určené na... Foto: Nikon
WX 10x50 IF, ďalekohľad Dva nové ďalekohľady Nikon sú určené na pozorovanie hviezd.

Každý tubus má tri samostatné optické prvky s nízkym rozptylom svetla, ktoré pomáhajú korigovať farebnú vadu spôsobenú farebným lemovaním. Nikon využil hranoly Abbe-Koening s úplnou reflexiou na všetkých povrchoch s fázovou korekciou na strechových sekciách kompenzujúcich fázový posun svetla pri odraze lúčov vo vnútri hranola. Oba ďalekohľady sú vodotesné do hĺbky 5 metrov, maximálne však po dobu 10 minút. Ceny ani dostupnosť výrobca zatiaľ neoznámil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #fotoaparát #zrkadlovka #ďalekohľad #D7500 #D500