Športové náramky pri meraní pulzu nie sú vôbec presné, tvrdí štúdia

Spoliehate sa na hodnoty namerané chytrými hodinkami a náramkami? Nemusia byť vôbec presné, tvrdí najnovšia štúdia. Nameraný pulz sa môže líšiť až o desiatky úderov za minútu.

18.04.2017 09:50
inteligentný náramok, fitbit, band, fitnes,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ak je hlavným dôvodom kúpy inteligentného náramku a hodiniek skutočnosť, že radi a veľa beháte a športujete, mali by ste zvážiť, či takáto investícia má zmysel. Podľa najnovšej štúdie, ktorá zisťovala presnosť nameraných hodnôt, dosahujú športové náramky priemerné či dokonca podpriemerné výsledky. Skutočné hodnoty, obzvlášť pokiaľ ide o meranie pulzu, sa môžu diametrálne líšiť.

Výskumníci z Univerzity vo Wisconsine skúmali presnosť nameraných hodnôt u štyroch populárnych športových náramkov, ktoré merajú pulz pomocou senzoru a LED diód. Výskumu sa zúčastnilo 40 dospelých ľudí s vekovým priemerom 49 rokov, miernou nadváhou, avšak s dobrým zdravotným stavom. Účastníci počas testu nosili dva náramky na každej ruke a ich pulz bol meraný v kľude a pri ľahkej pohybovej aktivite. Všetky namerané hodnoty boli porovnávané s hodnotami na profesionálnych zariadeniach používaných lekármi.

Namerané hodnoty sa môžu líšiť až o desiatky úderov za minútu

Účastníkom bol pulz niekoľkokrát meraný najprv v kľude, s minútovým odstupom medzi meraniami s náramkom a elektrokardiogramom (EKG). Namerané hodnoty sa pri najpresnejšom náramku líšili v priemere o 5 a pri najhoršom až takmer o 23 úderov za minútu. V druhej časti výskumu museli účastníci niekoľko minút behať na bežiacom páse. Tu sa už výsledky líšili oveľa viac. Hodnoty, ktoré náramky udávali boli v niektorých prípadoch až o 41 úderov podhodnotené alebo o 36 úderov nadhodnotené.

V testoch najlepšie obstál náramok Fitbit Surge, čo ale neznamená, že namerané hodnoty sa čo i len blížili k hodnotám z EKG. „Rekreačnému športovcovi však stále môžu poskytnúť užitočnú spätnú odozvu a motiváciu,“ uviedla pre agentúru Reuters Lisa Cadmus-Bertram z univerzitného výskumného tímu.

Výsledky štúdie však nie sú referenčné, len indikatívne, a preto z nich nemožno vyvodzovať jednoznačné závery. Aby tomu tak bolo, štúdia by musela obsiahnuť väčšiu a reprezentatívnejšiu vzorku ľudí a otestovať väčší počet náramkov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #inteligentný náramok #športový náramok #Fitbit