Apple predstavil vlastný chytrý reproduktor a predražený iMac Pro

Amazon Echo má nového vyzývateľa. Apple predstavil vlastnú podobu asistentky ukrytej do reproduktora. Po rokoch sa o slovo prihlásili aj počítače iMac Pro. Môžu mať až 18 jadier. Ich cena je však závratne vysoká.

06.06.2017 08:30
HomePod, Apple Foto:
Nový chytrý reproduktor Apple HomePod.
debata (8)

Konferencia pre vývojárov WWDC (z angl. Worldwide Developers Conference) nepriniesla zásadné prekvapenia. Niekoľkými menšími novinkami však Apple predsa len zaujal. Býva zvykom, že nosnou témou konferencie je softvér. Tentokrát dostal prednosť nový reproduktor HomePod, s ktorým Apple oficiálne vstupuje do ringu s Googlom a Amazonom. Neskoro, no predsa. Firme trvalo až neuveriteľné tri roky, kým zareagovala na niečo, čo Amazon v roku 2014 označoval ako nový trend.

Chytrý reproduktor alebo hudobný prehrávač?

Hardvér z najnovšieho iPhonu slúži v HomePode výlučne hlasovej asistentke Siri, ktorá ale nie je o nič chytrejšia než tá v iPhonoch. Aj tak sa Apple domnieva, že spotrebiteľov presvedčí, aby za reproduktor zaplatili 349 dolárov – mimochodom, dvakrát toľko než pýta Amazon za svoje Echo. Nebude to hneď, ale až v decembri, kedy sa začne HomePod predávať. Apple sa už tradične nikam neponáhľa. Dôležitý je preň výsledok, nie cesta, ktorá k nemu vedie.

Apple HomePod bude mať nálepku prémiového... Foto: Apple
HomePod, Apple Apple HomePod bude mať nálepku prémiového produktu.

Zaujímavý bol najmä spôsob, akým firma HomePod vývojárom predstavila. Primárne o ňom nehovorila ako o inteligentnom pomocníkovi do domácnosti, ale najmä ako o hudobnom prehrávači, ktorý má tú špeciálnu vlastnosť, že dokáže rozprávať a aj načúvať. Amazon zvolil presne opačný prístup. To ale bolo v roku 2014.

iPad Pro dostal menší displej a zaujímavejšiu cenu

Na scénu sa vrátil iPad Pro, ktorý Apple ponúkne aj s menšou, 10,5-palcovou, uhlopriečkou. Je ľahší a jeho displej je na prvý pohľad väčší vďaka menšiemu rámčeku. Zlepšia sa zobrazovacie schopnosti. Displej bude mať vyšší jas (600 cd/m2) a vyššiu frekvenciu – 120 Hz, čo znamená plynulejšie zobrazovanie. iPad Pro dostal aj nový šesťjadrový procesor A10X. Jeho cena začína na 649 dolároch pri 64 GB verzii. Väčší, 12.9-palcový, model bude v základnej verzii o 150 dolárov drahší.

iPad Pro bude dostupný aj v 10-palcovej verzii. Foto: Apple
iPad Pro, Apple iPad Pro bude dostupný aj v 10-palcovej verzii.

iOS 11 prinesie zaujímavé vylepšeia. Veľké zmeny sa však nekonajú

Veľa priestoru dostal aj operačný systém iOS 11 pre mobilné zariadenia. Apple ho naučil rozpoznať situácie, v ktorých príde vhod stíšenie notifikácií – napríklad počas šoférovania. Špeciálny režim tiež vypne displej a na nové správy automaticky odpovie upozornením, že dotyčný práve šoféruje.

Rozšíria sa aj platby systémom Apple Pay. Peniaze bude možné posielať priateľom prostredníctvom správ. Siri sa naučí prekladať do ďalších jazykov a systém bude ukladať fotky a videá do nového formátu, čo užívateľov nebude zaujímať toľko ako lepšia kvalita fotografii a vernejšie podanie farieb. Čiastočne sa zmenia ovládacie prvky v rýchlom menu, ktoré budú zoskupené prirodzenejšie.

Pre niekoho podstatná môže byť aj ďalšia novinka v iOS 11 – aplikácia Files. Aplikácia umožní pristupovať k lokálnym a cloudovým súborom cez klasického prieskumníka.

Drobným vylepšením Apple poteší aj používateľov desktopového prehliadača Safari. Nová aktualizácia zastaví sledovaniu používateľov pri surfovaní na internete a takisto zastaví automatické prehrávanie videí.

iMac Pro so závratným výkonom a ešte závratnejšou cenou

O novom počítači iMac Pro Apple hovorí ako o najvýkonnejšom počítači, ktorý kedy vyrobil. Platí o najvyššej verzii, v ktorej útrobách sa nachádza procesor s 18 jadrami, 128 GB operačná pamäť a 4 TB SSD disk. Koľko bude takýto iMac Pro stáť zatiaľ nevedno, no základná zostava s osemjadrovým procesorom má 5-tisíc dolárovú cenovku.

iMac Pro má závratnú cenu a extrémny výkon. Foto: Apple
iMac Pro, Apple iMac Pro má závratnú cenu a extrémny výkon.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPad #Echo #Siri #HomePod #iMac Pro #iOS 11