Kino do obývačky. Xiaomi predstavilo lacný laserový projektor

Laserový projektor od Xiaomi má špičkové parametre a atraktívnú cenu. Z 50 centimetrov na plátne vyčarí obraz s uhlopriečkou 150 palcov. Na jeho vývoji sa podieľala aj firma, ktorá dodáva technológie pre 90 percent čínskych kín.

03.07.2017 08:20
xiaomi, Mi Laser Projector, projektor Foto:
Xiaomi predstavilo nový laserový projektor Mi Laser Projector (na obrázku)
debata (3)

Súčasťou väčšiny bežných domácich kín sú televízory s veľkou uhlopriečkou a kvalitná audio zostava. Po projektoroch zväčša siahnu až fajnšmekri, ktorí neváhajú zaplatiť tisíce eur za vyšší kontrast, jas a predovšetkým rozlíšenie. Projektor je síce kompaktný a svoje miesto si nájde kdekoľvek, životnosť jeho lámp ale neprevyšuje niekoľko tisíc hodín, po ktorých je potrebná ich výmena.

Xiaomi v týchto dňoch predstavilo nový projektor Mi Laser Projector, ktorý namiesto lámp využíva ako zdroj svetla laser. Na vzdialenosť 50 centimetrov dokáže premietať obraz s uhlopriečkou až 150-palcov (pozn. 381 centimetrov). Projektor je na to, čo dokáže, veľmi lacný. Záujemca zaň zaplatí v prepočte menej ako 1500 dolárov. Jediným problémom je, že dostupný bude zatiaľ len na domácom čínskom trhu.

Zatiaľ len pre čínsky trh

Na vývoji projektoru Xiaomi spolupracovalo s inou čínskou spoločnosťou Appotronics, ktorej technológie využíva drvivá väčšina čínskych kín. Pri vývoji upravenej technológie pre spracovanie svetla DLP (z angl. Digital Light Processsing) zas firme pomohol americký Texas Instruments. Životnosť laseru by sa mala podľa výrobcu blížiť k 25-tisíc hodinám. Xiaomi sa pochválilo aj jasom 5000 lumenov, kontrastným pomerom 3000:1 a 85-percentným farebným pokrytím. Prehrávať dokáže videá s FullHD rozlíšením.

Projektor je vybavený troma HDMI portami, Wi-Fi a Ethernetom. Pripojiť je k nemu možné aj externú audio zostavu, aj keď sám disponuje zabudovanými reproduktormi (dva výškové, dva basové) s certifikáciou Dolby Audio. Štvorjadrový procesor zas poháňa upravenú verziu Androidu s grafickou nadstavbou MIUI TV.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi #projektor #domáce kino