Ľuďom, ktorí hľadajú terorizmus YouTube ukáže jeho temnú tvár

Ľudí, ktorých zaujíma teroristická propaganda YouTube presmeruje na videá, ktoré ukazujú presný opak. Ukážu im, ako vyzerá život v područí teroristov a extrémistov.

24.07.2017 12:30
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

Či už zo zvedavosti alebo z úprimného záujmu sa čoraz viac ľudí na YouTube zaujíma o videá týkajúce sa terorizmu a násilného extrémizmu. Napriek tomu, že sociálne siete a aj YouTube sa snažia proti podobnej propagande bojovať, sú si vedomé, že je to systematický a nikdy nekončiaci boj.

YouTube sa v tejto súvislosti rozhodol pre zaujímavý krok, ktorý má ľuďom ukázať presný opak toho, čo na stránke hľadajú. Namiesto násilných videí zobrazujúcich terorizmus a extrémizmus im ponúkne videá, ktoré tieto činnosti odsudzujú a ktoré vyvracajú argumenty extrémistov. Týmto spôsobom má YouTube brániť radikalizácii ľudí, ktorých názory mohla propaganda negatívne ovplyvniť. Presmerovávať však bude aj tých, ktorí sa môžu o túto tému zaujímať z profesijného hľadiska. Takéto videá sú však podľa YouTube aj tak proti jeho pravidlám, takže výnimky udeľovať nebude.

Namiesto propagandy videá ľudí z území okupovaných teroristami

Medzi videami, ktoré YouTube ľuďom hľadajúcim „násilnú extrémistickú propagandu“ ponúkne, sú napríklad výpovede ľudí, ktorí utiekli z miest okupovaných Islamským štátom, záznamy zo života v okupovaných mestách alebo nenásilné interpretácie islamu v podaní moslimských duchovných.

Ľudia viac dôverujú videám, ktoré zobrazujú reálne udalosti a nie sú vytvorené „na objednávku“. Takýto obsah môžu ľudia odmietať argumentujúc antimoslimskou agendou západných krajín. Potvrdzujú to aj tvorcovia kampane Redirect Method, ktorá v minulosti ľudí zaujímajúcich sa o Islamský štát navádzala na videá, ktoré objasňujú niektoré jeho praktiky.

YouTube pre server BBC upresnil, že presmerovávať bude zatiaľ len užívateľov, ktorí hľadajú konkrétne výrazy v angličtine. Neskôr má pribudnúť aj arabčina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #YouTube #extrémizmus #Islamský štát