Spotify zakročil proti homofóbom a neonacistom. Ich skladby odstránil z katalógu

Interpretov, ktorí vo svojich skladbách otvorene podporujú nadradenosť bielej rasy, Spotify odstránil zo svojho katalógu. Spoločnosť oznámila zámer blokovať všetky skladby, ktoré sú nenávistné voči rasám, menšinám či vierovyznaniam.

18.08.2017 12:30
hudba, počúvanie, spotify, apple, beats,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Medzi desiatkami miliónov skladieb, ktoré sú dostupné na Spotify ale aj v ďalších podobných službách, sa objavovali aj skladby so xenofóbnym, rasistickým a homofóbnym textom. Služba Spotify oznámila, že proti takýmto skladbám a ich interpretom zakročí. Služba ich odstránila zo z katalógu a prisľúbila, že v budúcnosti bude pri kontrole dôkladnejšia. Skladby, ktoré nabádajú predovšetkým k podpore nadradenosti bielej rasy by sa už v zozname objavovať nemali.

Neonacistov a homofóbov Spotify vyškrtne zo zoznamu

Zjednodušene povedané, Spotify na seba berie úlohu rozhodcu, ktorý bude určovať, či je skladba nie je hanlivá a nenávistná voči menšinám, rasám, etnikám, vierovyznaniu alebo sexuálnej orientácii. „Akonáhle takýto obsah objavíme, okamžite ho odstránime. Mnoho interpretov sme z katalógu odstránili, na odhalení ďalších pracujeme,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti.

Spotify nebude rozhodovať podľa seba, ale pomôže si zoznamom, ktorý pred troma rokmi vydala a aktualizovala organizácia Southern Poverty Law Center. Na zozname sa nachádza zoznam skupín a hudobníkov, ktorých skladby sú rasistické. Niektorých interpretov z tohto zoznamu už Spotify z katalógu stiahol. Pri hľadaní ďalších však musí byť služba opatrná, aby zachovala právo slobodného prejavu. Inšpiráciu môže hľadať v konkurenčnom Deezeri, ktorý minulý rok sprístupnil stránku, na ktorej užívateľom umožňuje nahlasovať nenávistné skladby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Spotify #Deezer #streamovacie služby