Najdrahšiemu iPhonu v histórii chýba hlavné tlačidlo. Ovláda sa už len gestami

Mobil za takmer 1150 eur má netaradičný displej, nové ovládanie, bezdrôtové nabíjanie a procesor, ktorý si poradí so strojovým učením. Apple s iPhonom X vyskúša či sú na veľké zmeny jeho zákazníci pripravení.

13.09.2017 13:15
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
iPhone X má displej na celej prednej strane. Zopár pixelov mu však chýba.
debata (6)

O čom sa šepkalo, to sa do bodky naplnilo. Apple predstavil dlhoočakávaný iPhone a ukázal, že sa stále nebojí experimentovať. Pre istotu sa ale poistil a predstavil aj aj dva “lacnejšie” modely s konzervatívnym dizajnom nadväzujúcim na predošlé modely 7 a 7 Plus.

Nový iPhone X zobral iPhonu 8 pomyselnú korunku a zosadil ho z pozície najlepšieho mobilu v ponuke. Neznamená to, že iPhone 8 nie je oproti iPhonu 7 lepší a výkonnejší, no najväčšie novinky Apple predsa len prenechal svojmu prémiovému modelu X, za ktorý má odvahu vypýtať si rekordných 1149 eur. Verzia s 256 GB pamäťou bude stáť až 1319 eur.

Po prvýkrát aj s OLED displejom. Časť mu však chýba

Čo má teda iPhone X naviac? Začnime s tým, čo mu chýba. Okrúhle domovské tlačidlo, ktoré sa stalo ikonou a zdobilo každý jeden iPhone, nahradil veľký OLED displej. Displej sa už nachádza na celej prednej strane s výnimkou výrezu v hornej časti, v ktorom sú ukryté senzory, reproduktor a kamera. Niekto by preto mohol namietať, že nech sa Apple akokoľvek snažil, čisté línie iPhonu X chýbajú. Displej s výrezom vyzerá prinajmenšom zvláštne, a videám prehrávaným na celej obrazovke tak bude zopár pixelov chýbať.

Chýbajúce domovské tlačidlo nahradili gestá. Foto: Apple
iPhone X, iPhone, Apple Chýbajúce domovské tlačidlo nahradili gestá.

Chýbajúce tlačidlo so sebou prinieslo aj malú komplikáciu – chýbajúci snímač odtlačkov prstov. Namiesto hľadania miesta na zadnej strane alebo po bokoch prišli návrhári a dizajnéri s nekompromisným riešením. Odtlačky nahradili kamerou rozpoznávajúcou tvár. V tejto súvislosti nemožno opomenúť Samsung a ďalšie firmy, ktoré to v rôznych formách skúšali tiež. Žiadna firma sa však neodvážila snímač odtlačkov úplne odstrániť a nahradiť niečím iným. Sken sietnice či tváre bol vždy len doplnkom.

Namiesto odtlačkov už len tvár. Postačí to?

Takzvaný FaceID, ako technológiu snímania tváre Apple pomenoval, je vraj mimoriadne presný a možno ho použiť aj v zatemnených priestoroch (zrejme však nie v úplnej tme). Má byť dokonca presnejší než technológia TouchID. Pomocou 30-tisíc bodov na tvári bude senzor sledovať, či sa mobil snaží odomknúť jeho skutočný majiteľ alebo niekto iný. Podľa štatistík je pravdepodobnosť zneužitia odtlačkov na úrovni 1 k 50 000, zatiaľ čo pri Face ID až 1 k 1 000 000­. Otázne je, nakoľko budú ľudia technológii dôverovať a koľko im bude trvať, než si zvyknú na to, že prstom už mobil neodomknú a ani ním nepotvrdia nákup.

Mobil je vodotesný a odolný voči prachu. Foto: Apple
iPhone X, iPhone, Apple Mobil je vodotesný a odolný voči prachu.

Kvôli chýbajúcemu tlačidlu musel Apple zmeniť aj spôsob, akým sa mobil ovláda. Prechod do hlavného menu alebo prepínanie medzi aplikáciami už bude možné len pomocou gest. Do hlavného menu sa užívateľ presunie posunom prsta zo spodnej hrany smerom nahor. Väčší zmysel bude mať aj technológia 3D Touch, pri ktorej displej reaguje aj na tlak. Aj Siri už bude možné privolať len hlasom alebo dlhým stlačením tlačidla na vypnutie obrazovky.

Opäť o triedu vyšší výkon, tentokrát už aj so strojovým učením

Mobil sa nezahanbil ani po stránke výkonu. Nový procesor A11 Bionic so svojimi šiestimi jadrami takmer o tri štvrtiny výkonnejší než štvorjadrový A10 v iPhone 7. Procesor si už poradí aj so strojovým učením a pomôže aj pri kalibrovaní fotografií a spracovávaním scén. Výkon procesora je optimalizovaný a neprejavuje sa preto na nižšej výdrži na batériu. Práve naopak. Na jedno nabitie by mal iPhone X vydržať v priemere až o dve hodiny viac než iPhone 7. Navyše nabíjať ho bude možné už aj bezdrôtovo (podporovaný je štandard Qi).

iPhone X je už možné nabíjať aj bezdrôtovo. Foto: Apple
iPhone X, iPhone, Apple iPhone X je už možné nabíjať aj bezdrôtovo.

Vodotesný iPhone X má najlepší fotoaparát spomedzi všetkých iPhonov. Prednou kamerou možno fotiť autoportréty s rozlíšením 7 Megapixelov, zadnou zas fotiť a natáčať videá dvojicou kamer s 12 Megapixelmi a optickou stabilizáciou. Jedna z kamier je klasická širokouhlá (so svetelnosťou f/1.8), druhá má zas teleobjektív a o čosi horšiu svetelnosť (f/2.4). Na svoje si prídu aj kameramani, ktorý sa vzdali kompaktu alebo zrkadlovky. S iPhonom už môžu natáčať videá v 4K rozlíšení pri zatiaľ bezkonkurenčných 60 snímkach za sekundu.

…až na tú cenu

Nebyť vysokej ceny, Apple by zrejme nemal dôvod predstavovať aj lacnejšie a menej vyšperkované medzigeneračné iPhony 8 a 8 Plus. Za iPhone X si totiž Apple vypýta 1149 eur (64 GB verzia) a neuveriteľných 1319 eur za verziu s 256 GB úložiskom. Mobil sa začne na internete predávať 27. októbra, v kamenných predajniach o pár dní neskôr – 3. novembra.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #smartfón #iPhone #iPhone 8 #iPhone X