iPhone X zožal najväčší potlesk, no iPhone 8 zatienil neprávom

Rovnaký výkon, identický hardvér no o pár stoviek nižšia cena. iPhone 8 má čo ponúknúť aj bez vykrojeného OLED displeja, chýbajúceho tlačidla a bláznivo vysokej cenovky.

17.09.2017 14:15
iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Foto:
iPhone 8
debata (1)

Udalosťou týždňa, mesiaca, a snáď aj posledného pol roka bolo tohtotýždňové predstavenie iPhonu X. Špičkový smartfón od Applu neprekvapil. Očakávania sa naplnili takmer do bodky. Veľký displej so zvláštnym výrezom na hornej strane, chýbajúce tlačidlo, výkon, ktorý schová do vrecka konkurenciu a aj dychvyrážajúca cena. iPhone X nie je typickým mobilom pre masy a v Apple sú si toho vedomí.

iPhone 8 zostal v tieni neprávom

Na tlačovej konferencii preto predstavili aj lacnejšie smartfóny, ktoré ale iPhone X neprávom zatienil. Reč je o iPhone 8 a iPhone 8 Plus, ktoré sú nie len výrazne lacnejšie, ale majú aj zopár vylepšení a doplnkových funkcií. To však majiteľom ročného iPhonu 7 a 7 Plus stačiť nemusí.

Na prvý pohľad sa iPhone 8 od svojho predchodcu v ničom nelíši. Dizajn zostal rovnaký, displej má identické rozlíšenie a všetky tlačidlá sú tiež na svojom mieste. Stačí ale mobil otočiť a na zadnej strane sa už ligoce sklo. Ľahko poškriabateľný hliník, ktorý si úzkostliví majitelia iPhonu radšej zakrývali silikónovým a koženým krytom, dizajnéri vymenili za sklenú dosku. Tá zrejme voči škrabancom (no najmä prasklinám) nebude oveľa odolnejšia, no aspoň pripomína zlatú éru obľúbených iPhonov 4 a 4S.

Bez OLED no s rovnako nekompromisným výkonom

Displej je naďalej len LCD, no po novom už disponuje technológiou True Tone, vďaka ktorej má byť reprodukcia farieb presnejšia, zohľadňujúc okolité svetelné podmienky. Na slnku budú teda farby oveľa sýtejšie než v prítmí. Šošovky sú síce rovné a čip novší, no kvalita fotiek zostáva rovnaká. iPhone si ale lepšie poradí s fotením portrétov. Nie vďaka hardvéru, ale softvéru, ktorý sleduje tvár fotografovanej osoby a softvérovo upravuje výsledný jas a tiene.

Zadnú stranu iPhonu 8 pokrýva sklo. Foto: Apple
iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Zadnú stranu iPhonu 8 pokrýva sklo.

Novým majiteľom bude aj naďalej chýbať konektor na slúchadlá. Vystačiť si musia s pribalenými slúchadlami s konektorom Lightning, prípadne si môžu za dve necelé dve stovky dokúpiť ikonické slúchadlá Airpods bez kábla. Ak ale ani jedno z riešení nie je postačujúce, tak záplatou môže byť aspoň hudba z reproduktorov, ktorá je o štvrtinu hlasnejšia.

Bezdrôtové nabíjanie a strojové učenie

Bezdrôtovo možno prenášať nie len zvuk ale aj mobil nabíjať. Rovnako ako vlajková loď, aj oba iPhony 8 podporujú štandard Qi, vďaka ktorému ich stačí cez noc položiť na nabíjaciu podložku (napríklad tú z Ikey). Smartfóny majú aj výrazne vyšší výkon. Používajú rovnako výkonný šesťjadrový procesor A11 Bionic ako iPhone X, ktorý si poradí aj s umelou inteligenciou a strojovým učením.

iPhone 8 bude možné nabíjať aj bezdrôtovo. Foto: Apple
iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple iPhone 8 bude možné nabíjať aj bezdrôtovo.

V predaji sa objavia len dve základné verzie mobilu, so 64 a 256 GB úložiskom. Za rozmerovo menší z dvojice záujemca zaplatí buď 799 alebo 909 eur, za model Plus potom 969 alebo 1079 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone 8 #iPhone X